PANGAKRIIS: kliendid jäävad Eesti Panga poolt üle võetud Forekspangale truuks

Pangajuht Ivar Lukk astus väärtpaberibörsi nõukogu eesotsast tagasi

Forekspanga ülevõtmine Eesti Panga poolt summutas möödunud nädalal väikeklientide seas puhkenud paanilise raha väljavõtmise pangast ning jätab suurklientide hoiused panka. Audiitorfirma PriceWaterhouseCoopers’i tegevdirektor Urmas Kaarlep ütles, et PriceWaterhouseCoopers’i kui Forekspanga kliendi usaldus panga vastu on endine. Ta rääkis, et kliendina ei ole firmal Forekspangas probleeme olnud ning mingit põhjust arvet sealt ära tuua ei ole.

“Pean Eesti Panka soliidseks asutuseks. Kui Eesti Pank on otsustanud Forekspanka raha panna, siis saan seda lugeda usaldust tõstvaks faktoriks,” rääkis Kaarlep.

Koolitusfirma EMI EWT Ida-Lääne koolituse AS-i pearaamatupidaja Juta Müürsepp ütles, et otsust kliendisuhte lõpetamiseks Forekspangaga pole firma vastu võtnud. Ta märkis, et pangas tekkinud probleemid pole EMI EWT-le oma arve kasutamisel raskusi põhjustanud.

Forekspanga turundusdirektor Ranno Pajuri kinnitas, et eile hommikul oli Forekspangas rahulik.

Neljapäeval ja reedel täitis Forekspank väljaminevaid maksekorraldusi ja maksis välja sularaha 160 miljoni krooni ulatuses, mis ületab mitmekordselt tavapärase mahu. “See oli sama suundumus, mida elas Hoiupank läbi pärast Maapanga krahhi, kui kuulujutud panid kliente raha pangast ära tooma,” lausus Pajuri. Paanika levis tema hinnangul just väikeklientide seas, kes käivad pangas harva ning on seetõttu suurklientidest vähem informeeritud.

Reedel kandsid kliendid Forekspanka 20 miljonit krooni tagasi. “Usume, et üsna varsti hakkab raha sisse tulema rohkem kui välja läheb,” märkis ta. Seni ei ole Forekspangal tekkinud raskusi väljamaksetega. “Kõik kliendid, kes küsisid sularaha, said selle kätte,” kinnitas Pajuri.

Forekspanga juhatuse esimees Ivar Lukk aga pani maha Tallinna Väärtpaberibörsi nõukogu esimehe ameti ja Eesti Päevalehe andmetel ei jää Lukk ka liitpanga juhatusse. Uueks esimeheks valis nõukogu Talinvest Suprema Väärtpaberite AS-i juhatuse esimehe Peeter Saksa.

Forekspanga ja Investeerimispanga ühinemisel saab liitpanga juhatuse esimeheks Investeerimispanga juhatuse esimees Härmo Värk, mitte Ivar Lukk, nagu pank esialgu teatas.