Isamaaliitlased Mart Laar, Tõnis Lukas, Peeter Tulviste ja Helir-Valdor Seeder nõuavad, et Tuiksoo annaks käivituva biodiisliäri asjus riigikogule aru, kirjutab Eesti Päevaleht.

“Kratid ei tegutse mitte ainult viljasalvedes, kus on hoiul riigireservid, vaid nad võivad jõuda ka mujale. Eriti suur on oht siis, kui on tegu mitme omavahel seotud ettevõttega, kus tegutsevad ühe partei võitlejad,” lausus Seeder möödunud nädalal.

Werol Tehased AS asutas suvel koos SA-ga Eesti Tehniliste Põllukultuuride Töötlemispark ja KH Energia-Konsult AS-iga uue firma Biodiesel AS. Kuni esmaspäevani oli Werol Tehaste juhatuse esimehe ametis Erki Aavik, kes siiani kuulub nii Biodiesel AS-i kui ka sihtasutuse nõukogusse.

Seeder ei seosta probleemi vaid Aaviku isikuga. “Me tahame teada, kes on otsustanud riigile kuuluva firma osaluse biodiisliprojektis. Kas see on nüüd riigi strateegiline huvi?” küsis Seeder. “Meid teeb ärevaks, et otsus tehti liiga vaikselt ja liiga väikeses ringis.”

Erki Aavik lükkas ümber väite, nagu oleks ta Rahvaliidu liige. “Mul on lapsepõlvest tagumiku kaudu sisse rihmutatud põhimõte mitte astuda parteisse.”

Rahvaliidu hinnangul on tegu poliitilise võitlusega. “Aavikul on Rahvaliidus vaid tuttavad. Tema oli eelmine Eesti Jahimeeste Seltsi president, praegune on Mario Sootna,” sõnas Rahvaliidu pressiesindaja Agu Uudelepp. “See arupärimine näitab Isamaaliidu tahtmatust näha ükskõik mille sisu ja põhjusi. Uurimine on näidanud, et probleemid viljasalves algasid mitte praeguse ja isegi mitte eelmise valitsuse ajal.”

Reformierakonna aseesimees Meelis Atonen on veendunud, et kui riigile kuuluvas ettevõttes toimuvad imelikud asjad, tuleb neil silm peal hoida.

Rahvaliidu esimees keskkonnaminister Villu Reiljan kuulutas biodiisliõli suvel maaelu Nokiaks, mis mõjutab tööhõivet ja toob välisinvestorid siia kütusetehaseid rajama.