Kui kindlustus- või reklaamiinimestega sukasäärde kogutud rahast rääkida, hakkavad nende valdkondade esindajatel silmad pöörlema.

Tööstus elab vanainimeste raha ootuses. Ajakirjad reklaamivad oma kaanel vanematele, jõukatele tarbijatele eri kaupu ja teenuseid. Tool-liftid, mugavad kingad ja matusekindlustus on mõned näited sellest, kuidas tootjad meelitavad ostujõulisi vanureid tarbima. Uuele tarbijaskonnale lähenetakse analoogse entusiasmiga, nagu müüdaks koerte toitu.

Avalik saladus

Ühelt poolt on tegemist justkui avaliku saladusega, millest kõva häälega rääkimist just heaks tooniks ei peeta. Teiselt poolt on rahvastiku vananemine liiga aktuaalne teema, et silmi kinni pigistada. Vananev Euroopa, Jaapan ja tegelikult kogu arenenud ühiskond muudab kõiki kehtinud arusaamu. Ja ettevõtjad tahavad muutustelt kohe kasu lõigata.

Vähenev noorte pealekasv tähendab muutusi eeskätt tänasele moele orienteeritud tootmisele: endistviisi jätkata pole enam otstarbekas. Vanemad inimesed lähevad moevooludega tunduvalt harvemini kaasa kui nende järeltulijad. Seega, kapitalism muudab kuju ja senised reeglid moonduvad.

Veelgi hullemaks läks pilt siis, kui Young & Rubicami planeerimisosakonna juhataja Simon Silvester avaldas Euroopa demograafilist olukorda kaardistava uuringu. Tiitlit ?Sa vananed ? Euroopa demograafilised probleemid on sinu turundusprobleemid? kandva uuringu sisu rääkis sellest, et vanemad inimesed ei muuda oma meelt ega tarbitavaid tooteid ning teenuseid sama lihtsalt kui noored. Seesugune tendents võib pidevalt kaubavalikut täiustavatele ja muutvatele ettevõtetele silmas olevaks pinnuks kujuneda.

Maitse ei muutu

Tarbimisharjumuste püsivuse suhtes kahtlejatele on Silvesteril lihtne katse. Skeptikud võiksid mõelda näiteks kõigi üle 35-aastaste inimeste muusikakollektsioonide peale. Uute hittide asemel ilutsevad riiulitel aastatetaguste meloodiatega kogumikud. Vanemad inimesed teavad, mis neile meeldib.

Kas muusikalise maitse püsimajäämine ka näiteks lennuki istmetele või arvutitele üle kandub, on teine asi. Kiirelt muutuval tarbekaupade turul (reklaamitööstuse põhisissetulekute allikal) tekkisid sellest uudisest liblikad kõhtu.

Näiteks pesupulbri mark on enamiku täiskasvanud tarbijate jaoks vähetähtis. Asjaolu, et eelistused püsivad muutumatuna, on vesi suurettevõtjate veskile.

Samas õõnestab Silvesteri teooriat üks argument, mis põhineb põlvkondade erinevusel. Beebibuumi inimesed, kes täna pensioniikka hakkavad jõudma, on oma eelkäijatest siiski erineva kultuuritaustaga. Beebibuumi ühiskonna inimesed on tänu oma suhteliselt äärmuslikule minevikule igasugustele muutustele reageerimise suhtes siiski ettevaatlikud.

Tootjad ajaga kaasas

Autotootjad teavad seda. Seepärast ongi näiteks suuremate ja laiemate autoistmete, madalamate uste ning suuremate armatuuride ehitamine toimunud suurema kisa-kärata. Samas tundub aga kõik, mis noortepärane, siiski atraktiivne. Kogu kompotile näputäis nostalgiat lisaks ? ning beebibuumi põlvkonna esindaja unistus ongi valmis. Näiteid? Volkswagen Beetle.

Nostalgitsemiseks kuluvad summad ei ole mitte väikesed. Rolling Stones ja teised tahavad reklaami meeleolu loomise eest oma hinda.

Tegelikult on vanainimeste raha mujal. Vananemiselt tegelikku kasu teenivad ettevõtted on hoopis pangad ja tervisehoolekande asutused. Uus turg ei piirdu ainult vähiennetamise või vananemisnähtuste leevendamisega. Peale kasvab uus, Prozaci ja Viagra generatsioon. Reaalne põhjus, miks maailma edukaimad ettevõtted on pangad ja farmaatsiatehased, on väga ühene: vananeme ja muutume üha rikkamaks!

Kampaaniad eakatele suunatud

?? Kapitalismi kuldreegel ütleb seda, et ära saab võtta ainult nendelt, kellel midagi on. Seega on paljud turunduskampaaniad just eakamale ostjaskonnale suunatud. ?Eestis on säärase olukorra saabumiseni veel mõnikümmend aastat aega,? arvab perspektiivi kohta reklaamiagentuuri Zavod BBDO juhataja Marek Reinaas. Tõepoolest, vähemalt Euroopas kehtib reegel, et raha on eelkõige keskmisest vanemate inimeste käes.