„Messi peamine jututeema oli loomulikult rahvusvaheline finantskriis, kuid kriis pole vähendanud huvi kinnisvaramessi vastu ning osalejaid oli rohkem kui kunagi varem – üle 17500 ettevõtte ning 24500 külastajat,“ ütles Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse vanemnõunik välisinvesteeringute ja väliskaubanduse alal Reet Truuts.


„Kriisist hoolimata on Eesti ja Baltimaad välisinvestoritele jätkuvalt huvipakkuvad, osaliselt seetõttu, et arenenud turud on küllastunud ning võimalusi arendamiseks on seal raske leida,“ lisas Süda Maja juht Veiko Murruste. „Suurarendajad otsivad väljundeid arenevatel turgudel ning tänu Eesti kinnisvaraturu noorele eale on siin arendamispotentsiaali veel küllaga. Välisinvestoritele pakuvad huvi eeskätt mastaapsed projektid, näiteks Ameerikanurga Äripark, mida messil esitlesime.“


„Eesti konkureerib investeeringute sihtriigina peamiselt Tšehhi, Poola ja Ukrainaga, vähem teiste Balti riikidega, kuna sageli tehakse turule tulemise otsus kõigi kolme Baltimaa kohta korraga. Venemaa on täiesti erinev turg ning Venemaa ahvatlustega kaasneb palju riske. Eesti eelisteks on kindlasti stabiilne poliitiline olukord, lihtne maksusüsteem ja madal korruptsioonitase,“ sõnas Arco Vara juhatuse esimees Lembit Tampere. „Meie projektidest jäid investoritele silma hea asukoha ning huvitava arhitektuuriga büroohoone Navigator ning selle kõrvale Tallinna sadama piirkonda rajatav uudse kontseptsiooniga multifunktsionaalne keskus Ahtri 3.“


Lisaks kinnisvara tutvustamisele on Expo Real hea võimalus ka Eesti üldise tuntuse parandamiseks. „Messikülastajad küsivad kinnisvara ja investeerimise kõrval palju ka turismi kohta. Sel aastal oli palju Eesti ja Tallinna ühisstendi külastajaid, kes on Eestis umbes kümme aastat tagasi käinud ja avaldasid soovi Eestit taas külastada, et näha, mis vahepeal muutunud on,“ rääkis Tallinna Ettevõtlusameti peaspetsialist Anu Vask.


Tänavu üheteistkümnes rahvusvaheline kinnisvaramess Expo Real toimus 6.–8. oktoobrini Münchenis. Messi külastas 24500 inimest 77 erinevast riigist ning seal oli esindatud üle 17500 ettevõtte. Tänavune mess toimus seitsmes erinevas messihallis, kokku 74000 ruutmeetril.


Täiendav informatsioon:


Reet Truuts, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse vanemnõunik välisinvesteeringute ja väliskaubanduse alal


E-post: reet.truuts@eas.ee; tel: 627 9442


Veiko Murruste, AS Süda Maja juhataja


E-post: veiko.murruste@sydamaja.ee; tel: 66 76 201


Lembit Tampere, Arco Vara juhatuse esimees


E-post: lembit@arcovara.ee; tel: 614 4630


Anu Vask, Tallinna Ettevõtlusameti peaspetsialist


E-post: Anu.Vask@tallinnlv.ee; tel: 6404384


Expo Real 2008 messi fotogalerii: http://media.messe-muenchen.de/EXPO_REAL/Standard_e/SelectCatalog_Presse.jsp


Piltide kasutamisel palun täita piltide kasutamisnõudeid.

http://media.messe-muenchen.de/EXPO_REAL/Standard_e/nutzungsrecht_e.html