Rahvusvaheline pangakaart on asendamatu nii turismi- kui ärireisil, vabastades selle omaniku välisreisil valuutavahetusest.

Sularahata tehingud rohkem kui 14 miljonis Visa Classicut aktsepteerivates ja 11 miljonis tunnustavas Eurocard/Mastercardi äriettevõttes on tasuta. Sularaha väljavõtmisel välismaal asuvatest pankadest ja pangaautomaatidest tuleb tasuda 2,5 protsenti väljavõetavast summast komisjonitasuks, mõnele pangale ka igakordsed 30 krooni teenustasuks.

Eurocard/Mastercardi ja Visa Classicu aastamaks on sõltuvalt pangast 400-800 krooni.

Euroopas, sealhulgas Eestis kogutakse krediitkaardiomaniku poolt pangas möödunud kuu tehingute andmed kokku. Kõikide möödunud kuul sooritatud tehingute eest tuleb maksta järgmise kuu alguses. Maksepäeval, milleks on Eesti pankades iga kuu 10. kuupäev, arvestab pank kliendi kontolt eelmisel kuul sooritatud tehingute kogusumma maha.

Eesti pangad väljastavad Visa Electroni, Visa Classicu, Eurocard/Mastercardi ja American Expressi rahvusvahelisi pangakaarte.

Eurocard/Mastercard pangakaarte väljastavad Hansapank, Tallinna Pank, Hoiupank ja EVEA-Pank ning Visa kaarte Hansapank, ühispank ja EVEA-Pank. Forekspank hakkab Visa kaarte väljastama augustis.

Hansapangast Eurocardi taotleja regulaarsed sissetulekud peavad olema laekunud Hansapanga arvelduskontole vähemalt viimase poole aasta jooksul, taotleja kuusissetulek peab olema vähemalt 5000 krooni. Hansapank debiteerib kaardi kasutaja arvelduskontot iga kuu 20. kuupäeval eelmisel kuul sooritatud tehingute ulatuses. Kui sissetulek on vahemikus 5000-10 000 krooni kuus, saab Hansapanga Eurocardi maksimaalseks kuulimiidiks olla taotleja ühe kuu sissetulek. Juhul, kui sissetulek ulatub üle 10 000 krooni, võib maksimaalne kuulimiit olla kahe kuu sissetulek. Täpselt samasugused on ka Hansapanga Visa Classicu krediitkaardi taotlejale esitatavad tingimused. Kui Hansapanga Eurocard/Mastercardi omanik on reisi eest maksnud kaardiga, saab ta ka automaatselt Europay reisikindlustuse.

Hoiupangast kaardi taotlemisel ei tohi kaardi tagamisel hoiuse või garantiikirjaga olla taotleja netotulu väiksem kui üks kolmandik taotletavast kasutuslimiidist. (Näiteks 10 000 kroonise kasutuslimiidi taotlemisel vähemalt 3333 krooni). Kaardi tagamiseks tuleb Hoiupangas avada ja pantida tähtajaline hoius panga poolt määratud hoiuse koefitsiendi kohaselt (10 000 kroonise kasutuslimiidi taotlemisel 5000 krooni), esitada juriidilise isiku garantiikiri või palgatõend või pantida väärtpaberid.

Tallinna Pank väljastab tagatiskonto avamiseta Eurocardi maksekaardi pangas vähemalt 2500 kroonise igakuise laekumisega palgakontot omavatele eraisikutele, seejuures ei tohi kuulimiit ületada kahe kuu netosissetulekut. Kahekordset kuu netosissetulekut ületava kuulimiidi taotlemisel tuleb Tallinna Pangas avada tagatiskonto 80 protsendi ulatuses kahekordset kuusissetulekut ületavast summast.

ühispank aktsepteerib limiidi tagatisena käendust ja rahalist panti, mille suurus on üldjuhul pool kaardi kasutuslimiidist. Kaardi taotleja saab valida igakuise krediidilimiidi vahemikus 5000-50 000 krooni.

Hansapangast saavad Visa Classic kaarti taotleda firmad ning eraisikud alates 20. eluaastast.

ühispangast Visa Classicu kaardi taotleja peab pangas omama kontot, kuhu peab olema laekunud vähemalt ühe kuu töötasu minimaalse netoväärtusega 5000 krooni. Kaardi limiidi määrab pank. ühispangast saab koos Visa Classicuga osta soodustariifiga aastase kehtivusajaga ja 500 000 kroonise kindlustuskattega reisikindlustuspoliisi.

American Expressi krediitkaardil puudub kulutuslimiit ning seetõttu on selle kaardi saamine tunduvalt raskem.

Visa Electron on erinevalt eelmistest mitte krediit-, vaid deebetkaart, sest klient saab pangaautomaadist raha ainult oma arvel oleva rahasumma piires.

KAIRE KENK