Kuna Venemaa suurima ekspordiartikli nafta hinnaväljavaade halveneb ja rahvusvahelised sanktsioonid suruvad Venemaa majandust langusesse, on rahvusvahelised fondijuhid Venemaalt taandumas.

Maailma suurim kütuseeksportöör on naftast ja maagaasist nii sõltuv, pool riigieelarvest tuleb just nendest kahest toorainest. USA investeerimispank Morgan Stanley prognoosib, et kuna teisi majanduskasvu vedureid ei ole, tuleb Venemaa majanduses „pikk talv“.

„Praegu on olukord stabiilne, kuid nafta hind leiab uue normaalse taseme,“ ütles Morgan Stanley arenevate turgude juht Ruchir Sharma. „See on stabiilsus, kuid stabiilsus on stagnatsioon.“
Prantsusmaa suurpank BNP Paribas väljus Venemaa kohalikust fondijuhtimise ühisettevõttest. Selle investeeringu tegi pank kuue aasta eest. Franklin Templeton likvideerib oma 20aasta vanuse piirkondliku fondi, kuna investoritel puudub piirkonna vastu huvi ning sanktsioonid on piiranud kaubandust, ütles legendaarne fondijuht, arenevate turgude pioneer Mark Mobius.

Tänavu võib ulatuda Venemaalt kapitali väljavool 90 miljardi dollarini. Läinud aastal tegi kapitali pagemine Venemaalt 150 miljardi dollariga rekordi. Brenti naftasordi hind, mida kasutatakse Venemaa naftaekspordi hinnastamiseks, on kukkunud möödunud aasta tipust 53%.

„Kui madalad nafta hinnad jäävad pikemaks ajaks samaks, siis on Venemaa majandusel raske paraneda,“ ütles reitinguagentuuri Moody’se tegevdirektor Yves Lemay.

„Venemaa majanduse väljavaated sõltuvad sellest, kas poliitikud suudavad leida ja ära kasutada pikaajalisi kasvumootoreid,“ ütles Morgan Stanley analüütik Alina Sljusartšuk.

Venemaa peaminister Dmitri Medvedjev ütles läinud nädalal, et majandus hakkab kasvama selle aasta lõpus või tuleva aasta algul.

„Venemaa majanduse ülalhoidmise hajutamiseks ei tehtud kuigi palju, kui nafta maksis 115 dollarit barrelist,“ ütles Otkritie Capitali aktsiakauplemise direktor Kirill Jankovski. „Nõnda palju ei saa enam sõltuda toorainete ekspordist. See peaks tooma arusaamise, et tuleb keskenduda tehnoloogiale, infrastruktuurile ja investeeringutele.“