“Ida-Euroopa piirkonnal on IT-valdkonnas suur potentsiaal ning me tajume enda rolli turu kiiremaks ja efektiivsemaks arendamisel. Balti riigid on nüüdseks juba mitmeid aastaid olnud tuntud oma arenenud IT-lahenduste ja edukate ettevõtete poolest,” ütles Crayon Groupi Ida- ja Kesk-Euroopa asepresident Alexander Kutowski.

Ta märkis, et nii siinsed töötajad kui ka firmad pööravad palju tähelepanu infotehnoloogia alaste teadmiste ja taristute täiustamisele, mistõttu on see suurepärane tegevuspiirkond, kus rakendada ettevõtte ekspertteadmisi ja lahendusi.

Crayoni Baltimaade juht Tomas Ruzgysi sõnul paistab Crayon silma tehisintellektil põhinevate lahenduste võimekuse poolest. Tema sõnul on ettevõte viimase kuue aasta jooksul ellu viinud üle 100 AI projekti kogu maailmas ja rajanud 5 AI teadmiskeskust, mille arvutusvõimsusi saavad kasutada Baltimaades ja Ida-Euroopas asuvad kontorid.

Ettevõttes töötavad akadeemikud, CERNi ja teiste tehisintellektiga tegelevate organisatsioonide endised töötajad, seega ettevõttel on olemas kõik eeldused selleks, et saada kasu tehisintellekti juurutamisest väga erinevates valdkondades nagu optika, neurolingvistika jne.

"Tehisintellekti kaudu konkreetse probleemi lahendamise protsessi kaasatakse ka akadeemikud. Tänu sellele saab ellu viia isegi väga keerulisi projekte. Üks näide sündis ettevõtte sees – uute andmeteadlaste ettevõttesse meelitamise eesmärgil loodi spetsiaalne tehisintellekti tarkvara, mis hakkas otsima sobivaid kandidaate," rääkis Ruzgys.

Tema sõnul sõelus tehisintellekt läbi ja valis välja inimesed, kes olid huvitatud tehisintellektist või infoteaduse konkreetsetest valdkondadest ning sobisid potentsiaalselt kokku ettevõtte vajadustega. Tehisintellekti lahendustest on kasu ka teistes ettevõtetes.

Näiteks koos TINE sihtasutuse, Norra suurima piimatoodete tootjaga, oleme masinõppe abiga muutnud drastiliselt kogu Norra piimatööstust. "Tänu tehisintellektile suutsime prognoosida piima tootmist ja tarnimist igast lehmast, farmist ja riigist 24 kuuks ette," sõnas Ruzgys. Crayonis töötab erinevatel IT-teemadega seotud kohtadel ligi 600 tehnikut, mis tõttu on ettevõte võimeline pakkuma erineva ulatusega lahendusi.

Teine valdkond, kus ettevõte peab end tugevaks, on pilvandmetöötlus ja tarkvara litsentsimine, infrastruktuuri optimeerimine, automatiseerimine ja haldamine. "Meie ainulaadsus selles valdkonnas on see, et teeme koostööd mitte ühega, vaid kõigi IT-teenuste juhtidega nagu Microsoft, Google või Amazon," rääkis Ruzgys.

Samuti on etteõte valmis hankima kõiki vajalikke IT-lahendusi ühest allikast, mis laseb kliendil mugavalt hallata oma IT-majandust. "Baltikumis näeme, et sellele valdkonnale tuleb pöörata palju tähelepanu, kuna nõudlus on olemas – täna on meil sõlmitud juba esimesed lepingud. Oleme värbanud 9 inimest ja aasta lõpuks on eesmärk laiendada meeskonda ja panustada kohaliku kliendiportfelli rajamisele," märkis Ruzgys.

Crayon on juba sisenenud Kesk-Euroopa turule ja avanud oma esindused Poolas, Tšehhis, Slovakkias, Rumeenias, Bulgaarias, Serbias, Ukrainas ja Venemaal. Ettevõte jätkab laienemist ida poole ning alustatakse Baltikumist. Crayoni peakontor asub Oslos Norras, kuid ettevõte laieneb pidevalt ja praegu on neil 50 esindust 35 riigis.