RB Rail on Eesti, Läti, Leedu ühisettevõte, mis peab vedama Baltikumi sajandi raudteeprojekti. Kui projekti kulud kannab üldjuhul Euroopa Liit, siis ettevõtte palgafondi katab iga riigi maksumaksja.

RB Rail nõukogu, kus on esindatud kolme Balti riigi esindajad, oli otsustanud jaanuarist nõukogu liikmete palka umbes 400 euro võrra upitada.

Detsembri algul otsustasid aktsionärid, et kuna juba aastaid pole nõukogu liikmete palka muudetud, tuleks seda nüüd teha.

Nõukogu viitas seejuures Balti Hea Ühingujuhtimise Tava instituudi (Baltic Institute of Corporate Governance ehk BICG) uuringule, mis väitis, et RB Raili nõukogu teeb rohkem tööd, kui sarnased Baltikumi ettevõtete nõukogud keskmiselt.

Instituudi juht Andris Grafs selgitas Läti väljaandele Re:Baltica, et kuigi tõepoolest leiti, et RB Rail töötab intensiivsemalt kui teised sarnased ettevõtted, ei antud soovitust tõsta projekti juhtide palka.

Eelnevalt oli nõukogu Läti esindaja Kaspars Vingris ajakirjanikele selgitanud, et ta mõistab, et riigiametnikelt oodatakse kriisi ajal solidaarsust, kuid tegu pole pelgalt “palgale juurde lisamisega”, vaid kõrgem töötasu aitaks motiveerida kõrgelt kvalifitseeritud professionaale projektiga liituma ja selle juures püsima.

Kuid eile, kui nii Re:Baltica kui Delfi oli RB Raili nõukogu liikmete palgatõusu kohta aru pärinud, otsustas nõukogu rahalisa siiski ära jätta.

“Ümberkorralduste valguses oli aktsionäride poolt tulnud ettepanek üle vaadata RB Raili nõukogu tasud, kuna neid pole viie aasta jooksul muudetud ning organisatsioonide ümber korraldamisega on oodata lisavastutust ja lisatööd,” kinnitas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi avalike suhete nõunik Taavi Audo. “See ettepanek 16. detsembril toimunud nõukogu kohtumisel heakskiitu ei saanud ning nõukogu palgad jäävad samaks.”

Audo rõhutas, et nõukogu koosolek oli korrapärane ja otsus ei olnud tema väitel seotud ajakirjanike huviga.

Re:Baltica arvutuste järgi teenivad RB Rail nõukogu liikmed umbes 2666 eurot kuus. 2019. aastal pidas nõukogu 30 koosolekut. See teeb umbes tuhat eurot koosoleku eest.

Eestis on nõukogus esindatud majandus- ja kommunikatsiooniministeerium asekantsler Ahti Kuningas ning tippettevõtja Sandor Liive.