“Hind on nii madalale kukkunud, et selle raha eest ei tasu püüniseid enam meres hoidagi,” ütles Pärnu Postimehele Pärnumaa kalurite ühingu esimees Arne Taggo. Kui mullu rabasid kokkuostjad sadamas räime lennult ja olid nõus 3-3,5kroonise kilohinnaga, siis tänavu on kokkuostuhinnad langenud 1,6-1,5 kroonini kilo eest.

Kokkuostjad on hinna langetanud isegi 1,3 kroonile. Ka kalakonservitehaste vahendajad Eesti teistest piirkondadest, kes mullu räime innukalt jahtisid, on tänavu kadunud ja vaid Maseko võtab kala vastu, rääkis Taggo.

Pärnu linnakalur Aavo Juhansoo nentis, et möödunud aastast mäletab ta kõige madalamana kahe krooni ja 40 sendi suurust hinda, see oli räime kõrgtuleku ajal. Keskmiselt maksti kolm või kolm ja pool krooni kilost. Tänavu on räime kehvemast tulekust hoolimata hind ülimadalal.

Kalakaupmeeste hinnangul on eestimaise räime madalate hindade põhjuseks moiva erakordselt suur väljapüük Venemaal ja Ukrainas. Ka kehtib räimele Vene seaduste kohaselt tunduvalt kõrgem tollimaks kui kilul, mis madaldab ka kokkuostuhinda Eestis.

Maseko Pärnu kalatööstuse direktor Galina Gontšarenko ütles, et nad on tänavu kalureilt räime märksa rohkem kokku ostnud kui mullu. “Jätkub värskelt tootmisesse võtmiseks ja külmutamisekski, et varu luua,” ütles Gontšarenko.

Keskkonnateenistuse kalanduse peaspetsialist Mart Arula ütles, et tõenäoliselt jääb räime tänavune maikuine kogusaak mullusest väiksemaks.

Ehkki tänavu algas püügihooaeg varem, tõotab see soojade ilmade tõttu ka varem lõppeda. Arula hinnangul viivad tänavuse räimepüügi tulemused kala madala hinna tõttu kalurid miinusesse.