Kuigi aktsiahindade tõus on olnud suhteliselt tagasihoidlik, teevad börsiettevõtete poolt makstavad dividendid paljudest aktsionäridest miljonärid. Suurinvestor Rain Lõhmus kinnitas, et investeeris Saku Õlletehase aktsiatesse just dividendide pärast. Viiekroonise dividendimäära tulemusel teenib Lõhmus 1,25 miljonit krooni. “Oli selge, et õlleturg ei muutu kiiresti, võtsin Sakut kui deposiiti,” lausus Lõhmus.

TELEKOM HÄDAS RAHAGA. “Mäletan Eesti Telekomi kui ta investeeringute pärast kahjumis oli. Nüüd on jõutud staadiumisse, kus ei osata kasvada raha arvelt ja dividendid tõusevad. Saku jõudis sinna ammu, Hansapank nüüd juba jälle oskab,” kirjeldas Lõhmus Eesti ettevõtete dividendipoliitikat.

Tartu ärimehe Neinar Seli Estiko ei ole 1982. aastast investeeringuid näinud, mistõttu on dividendide maksmisest loobutud.

Klementi juhatuse esimees Madis Võõrase sõnul jättis ka nende aktsionäride üldkoosolek eelmise aasta 1,3 miljoni krooni suuruse kasumi jaotamata ning suunas selle eelmiste perioodide jaotamata kasumi hulka. “Meie suuromaniku dividendipoliitika näeb ette, et 2000. aastal teenitud kasum reinvesteeritakse,” sõnas Võõras. Klementi juhi sõnul väheneb eraisikutest ettevõtte aktsionäride hulk pidevalt. Kui eelmisel aastal oli eraisikutest aktsionäre 900 ringis, siis sel aastal vaid 700. Võõrase sõnul on Klementi kaalunud börsilt lahkumist.

Norma juhatuse esimees Peep Siimon märkis, et Norma juhatus teeb ettevõtte aktsionäride üldkoosolekule ettepaneku maksta eelmiste perioodide jaotamata kasumist dividendideks 66 miljonit krooni ehk aktsia kohta viis krooni. Normat ületab Eesti Telekom, kes rõõmustab omanikke eilse otsuse põhjal 5,5 krooniga aktsia kohta.

Agressiivseid kasvajaid esindab Tallinna börsil Viisnurk. Tegevdirektori ja juhatuse esimehe Meelis Kuke sõnul on ettevõtte eesmärgiks kiire kasv ning see-tõttu ei maksnud Viisnurk ka dividende. Viimati maksis Viisnurk dividende 1995. aastal.

Merko Ehituse nõukogu esimees Toomas Annus ütles, et ettevõtte dividendipoliitka näeb ette puhaskasumist umbes 20 protsendi maksmise dividendideks. “Eelmisel aastal maksime dividende aktsia kohta 85 senti, sel aastal maksame 1,5 krooni,” sõnas Annus.

Harju Elektri juhatuse esimehe Andres Allikmäe sõnul maksab ettevõte aktsionäridele sel aastal aktsia kohta dividende 1,2 krooni, mis on 20 senti rohkem, kui möödunud aastal. Kokku maksab Harju Elekter dividendideks 6,48 miljonit krooni.

OMANIK NÕUAB RAHA. Allikmäe sõnul maksavad mitmed börsil noteeritud ettevõtted oma aktsionäridele suuri dividende suuromanike nõudmisel, kuna omanikud soovivad teenida omanikutulu.

“Kuigi emitentide arv on Tallinna börsil väike, leidub seal sellest hoolimata tõelisi rahalehmi,” märkis Suprema analüüsiosakonna juhataja Veikko Maripuu. “Siinsed aktsiad on alahinnatud, likviidsust pole. Sellistes tingimustes annavad dividendid investorile oluliselt tagasi.”