VEB Fondi komisjoni esimees Rainer Vakra märkis, et perioodist 1991-1996 ei ole säilinud Eesti Panga kirjavahetuse registreid, kuna need on säilitamistähtaja möödumise tõttu vastavalt Riigiarhiivi hindamisaktidele hävitatud. Seega pole võimalik kirjavahetuse registrite kaudu tuvastada VEB pangale Eesti Panga poolt 5. aprillil 1995. aastal saatmise fakti.

"Kuna Eesti Panga kirjas nimetatud äriühing TSL International omandas kirjas märgitud nõude summas 32 327 675 USD erinevate tehingutega 1997. ja 1998. aastal, siis on tekkinud küsitluste käigus komisjonil kahtlusi, et kiri võib olla koostatud 1996. või 1997. aastal tagantjärele 1995. aasta 5. aprilli kuupäevaga," selgitas Vakra.

Tellitud uuringu eesmärk on saada võimalikult täpne info Vahur Krafit allkirja kandva kirja originaalkujul olemasolu ja selle koostamise aja kohta.

Vahur Kraft tunnistas 9. aprillil, et võib olla on keegi talle pahatahtlikult esitanud valeandmed ja tema on heauskselt need allkirjastanud. Kraft väitis varasemalt, et andmed kirjas on õiged.

Vakra ütles, et on kohtunud inimesega, kes Kraftile võltsitud kirja andis ja miks ta seda tegi, saab lugeda raportist, mis avaldatakse 18. juulil. "Kuid konkreetseid erinevusi on nii Krafti ja selle isiku väidetes kui ka mõtetes," märkis Vakra aprilli alguses.

Vakra sõnul tuvastas käekirjaekspertiis, et niinimetatud valeandmetega kirja mustandi autor oli Põhja-Eesti Panga raamatupidaja, kellele võis anda suuniseid panga toonane juht.

VEB fondi ja Põhja-Eesti Panga vahel oli leping, mille alusel Põhja-Eesti Pank oma töötajate kaudu teostas VEB fondi registripidamist ja raamatupidamist.

Vakra ütles, et ei soovi ametniku nime avalikustada, sest tegemist ei olnud otsustaja, vaid pigem inimesega, kes tegi oma tööd ja täitis korraldusi.

Sellega seoses on Vakra sõnul komisjoni uuesti selgitusi jagama kutsutud Põhja-Eesti Panga eksjuht.

Veebruaris selgus, et mainitud 1995. aastal koostatud kirja õigsuse kinnitamiseks on Vahur Kraft esitanud komisjonile kaks dokumenti, millest üks osutus võltsinguks ja teisele tehakse ekspertiis.

Kraft tõi mullu oktoobris riigikogu uurimiskomisjonile kirja. See justkui Vene Välismajanduspangast Eesti Panka läkitatud kiri pidi Krafti ja kaudselt ka Siim Kallase vabastama valeandmetega, nn 32 miljoni dollari kirja loomise vastutusest.

Paraku selgitasid kohtueksperdid välja, et Krafti toodud "venelaste" kiri oli robustne võltsing.

Juhtiv riigiprokurör Heili Sepp teatas 11. märtsil, et Riigiprokuratuur hakkab uurima Vahur Krafti kirja ja selle päritolu.