Tundub, et kõigile jäi üks mulje: maa, millega seostuvad Odessa kuulus huumor, stepid ning päevalillepõllud, ootab eestlasi kahel käel. Seda erinevalt meie mõlema suurest naabrist Venemaast.

Pöörang

Sel aastal muutusid Ukraina ja Eesti majandussuhted Euroopa Liidu laienemise tõttu järsult. Kehtivuse kaotas Ukraina-Eesti vabakaubandusleping, mis siiani oli hoidnud kaubavoo kummaski suunas tollitõketest priina. Kuigi kaupmehed võivad ju nuriseda lisandunud bürokraatia ning tollimaksude pärast, paistab Euroopa Liidu piirile tõmmatud sameteesriie õnneks kaunis õhukesena.

Ukraina, keda uute barjääride tekkimine tõenäoliselt pigistab, astus sellest välja tegemata ühepoolse positiivse sammu ning leevendas viisarezŠiimi. Enam pole vaja läbi viia kombinatsioone küllakutsete, turismivautsŠerite või muude selliste paberitega. Piisab vaid sellest, kui minna saatkonda, tasuda panka mõnesajakroonine riigilõiv ning Ukraina avarused on turistile või ärimehele valla.

Ei saa ka öelda, nagu olnuks Euroopa Liidu laienemine kaubavahetusele tingimata kahjulik. Näiteks Odessa Vahuveinitehas, keda me Eestis esindame, kasvatas läbimüüki Tallinnas kenasti. Tõsi, lisandus tollimaks 3,75 krooni (24 eurosenti) pudeli pealt, ent võimaliku tagasilöögi korvasid täiel määral Eestit külastavad turistid.

Reis Ukrainasse ei kuulu enam kaugeltki üksnes sŠokiturismi valdkonda. See, kes otsib, leiab sŠokki igalt poolt, kuid just viimase mõne aasta jooksul on teenindussektor väga kiiresti arenenud, vähemalt Odessas ja Kiievis kindlasti. Paljud hotellid või restoranid annavad Eesti omadele silmad ette ka kõige muu kui hindade poolest. Samal ajal kui turismipiirkondades on elukallidus ? eriti, mis puudutab tänavarestorane ? kiirelt tõusnud, siis hotellides võib saada täiesti luksuslikke elamusi Eesti mõistes vähese raha eest.

Firmad kogunevad Ukrainasse

Ülesmäge ei lähe mitte ainult turism. Eestis võib olla Ukrainast juttu küll üksnes poliitiliste segadustega seoses, kuid praegu tuleb veel oodata kuu või paar. Siis on presidendivalimised läbi, ja ükskõik kumb kandidaat võidab, jätkab Ukraina seda, millega on märkamatult tegelenud mitme viimase aasta vältel: seaduste korrastamise ja ettevõtluse soodustamisega. Äri-ajamine Ukrainas on praegu lihtsam, selgem ja seaduslikumal alusel kui kunagi varem. Suured rahvusvahelised korporatsioonid võistlevad praegu selle nimel, kes suudab Ukrainasse kiiremini raha sisse viia.

Eesti turismisektor on juba õnneks hakanud Ukraina turismipotentsiaali märkama. Seejuures Baltic Toursi juhtkond käis viimase paari kuu jooksul kaks korda Kiievis ja Odessas, esimesed lepingud on juba alla kirjutatud. Eesti kulutab palju energiat, et arendada turismisidemeid Venemaaga, kes, tundub, ise neist eriti huvitatud ei ole.