"Mis puutub meie kaudu liikuvaid kaubamahte, siis senine nende vähenemine on olnud seotud Ust-Luuga sadama mõjuga, mitte veel tipptarnijate maadlusega," ütles Raivo Vare BNS-ile.

Juhul kui vastavad tõele Vene ja Poola meedias levivad kuulujutud Šveitsis registreeritud energiaettevõtte Gunvori juhi Gennadi Timtšenko mõju vähenemisest Kremlis, võib Vare hinnangul see põhjustada Eestit läbiva naftatoodete voo edasist vähenemist. "Aga sektori eripärast tulenevalt eelkõige raudteevedude osas rohkem," ütles Vare.

Poola uudistelehekülg Wnp.pl kirjutas sel nädalal, et Gunvor on kaotanud Venemaal pikaajalise tarnelepingu Rosneftiga, mis võib tekitada Gunvori lepingupartnerist Orleni kontsernil raskusi toornafta hankimisel.

Vare sõnul on turul on avalik saladus, et Timtšenko kunagisel liitlasel, Rosnefti tegevjuhil ja endisel asepeaministril Igor Setšinil on tekkinud konflikt Timtšenko huvidega. "Nii naftas kui gaasis," lisas Vare. "Ju siis peaarbiter ehk president on mingil põhjusel andnud seekord eelise Igor Setšini grupile. Eks varsti on pilt selgem."

Rosneft vajab Vare sõnul toornaftavoogude suuremat kontrolli, et pantida sellest tulenevaid tulusid võetava hiigellaenu katteks. Laen on vajalik selleks, et rahvusvaheliselt naftaettevõttelt BP välja osta selle osalus ühisettevõttes TNK-BP, selgitas Vare.

"Samas Timtšenkot ma maha kandma küll ei ruttaks. Setšini kontrollihuvi ekspordi osas puudutab rohkem toornaftat kui produkte ning Timtšenko huvide fookus on üha enam nihkunud gaasi ja juba ka söe poole, ehk siis universaalse energeetikakompanii suunas, mida Rosneft ei ole," selgitas Vare.

Eesti Raudtee taristul veeti augustis 1,77 miljonit tonni kaupa, mis on võrreldes eelmise aasta augustiga 25,6 protsenti vähem. Sealhulgas Vopak E.O.S-i kontserni kuuluv transiidiettevõte E.R.S. vedas kaheksa kuuga 5,12 miljonit tonni kaupa, mis on 44 protsenti vähem kui eelmisel aastal.

Tallinna Sadam vahendas tänavu esimese kaheksa kuuga kaupu kokku 20,2 miljonit tonni, mida on eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 19 protsenti vähem.