Juba suvest saadik ei suuda Rakvere Lihakombinaat täita kaupluste tellimusi õigeaegselt, kuna kaheksa logistikaosakonna töötajat lahkus korraga, et minna tööle Soome.

Tarneprobleemid ei lahene Rakvere Lihakombinaadi kommunikatsioonijuhi Merje Vari sõnul veel niipea ja võivad kesta talveni. Soome lahkunud töötajate asemele uute leidmine ja ametioskuste õpetamine pole sujunud nii kiiresti kui vaja.

Vari kinnitas, et ettevõte on kauplustele probleemist teatanud, kuid töötajate väljaõpetamine ja nende lõpliku vilumuse saavutamine võtab kolm-neli kuud.

Probleem on kestnud suvest saadik, kui Rakvere Lihakombinaat hakkas vedama kohale ka Talleggi toodangut, kinnitas OG Elektra Rakveres asuva Turu kaubamaja juhataja Aime Mark. On hea, kui Rakvere Lihakombinaadi kaup jõuab poodi lõunaks, hommikutundidel võib ostja tagasi saata.

Eriti murelikuks teeb kaupmeest aga reedene päev, mil enne nädalavahetust tehakse lihakombinaadile tellimus nii hommikuks kui ka õhtuks, et kaupa jaguks piisavalt ka puhkepäevadeks.

Siis läheb kaupleja närv päris mustaks, kui päev otsa on oodatud, kuid hommikuks tellitud kaup jõuab kohale õhtusest tellimusest hiljem, enne poeuste sulgemist.

Haljalas asuv GEA pood on samasuguse mure ees: kaup jõuab ostjateni liiga hilja. Kauplusest öeldi, et mõnel päeval on kõik korras, kaubaauto saabub kokkulepitud ajal, siis aga kordub vana lugu, et hommikuks tellitud lihatooted jõuavad kohale alles paar tundi enne sulgemist. Nii on see kestnud kõik suvekuud. Mis sellise olukorra on tekitanud, seda nad täpselt ei teadvat. Ühed ütlevad, et autojuhte pole või on nad puhkusel, teised süüdistavad kaubakomplekteerijaid.

Ida-Virumaal asuv Rimi Jõhvi supermarket on Rakvere Lihakombinaadi toodetega varustamise häireid kannatanud kuu aega. Supermarketi juhataja Leida Vahtla kurtis eriti nädalalõpu varustamise üle.

Kui ta asja uuris, olevat süüdistatud kauba komplekteerijaid, kes on uued töötajaid või keda ei jätku.

Kel oma transport, see ei nurise

•• “Sel tunnil või poolel, mis kaubaauto nüüd hiljem tuleb, ei ole meile suurt tähtsust,” kinnitas Järvamaal asuva Lehtse poe juhataja Eevi Varvik.

•• Kuna Rakverest sõidab kaubaauto Lehtsesse vaid kolm korda nädalas, tuues kaks korda lihakombinaadi ja korra Talleggi toodangut, siis pole Varvikul rahulolematuseks põhjust.

•• Eesti tarbijateühistu keskühistul on ETK logistikakeskus, mis varustab ketti kuuluvaid Maksimarketeid ja kauplusi häireteta.

•• AS Rakvere Lihakombinaat on Eesti suurim toiduainetööstuse ettevõte. Lisaks emaettevõttele AS Rakvere Lihakombinaat kuuluvad Baltimaade suurimasse lihatööstuskontserni veel Ekseko AS (Rakvere osalus 98,4%), Rigas Miesnieks (93,82%), Klaipedos Maisto Produktai (100%).