Uus ettevõte ostis aastavahetusel Jõhvi külje all asuva piima- ja aiandusfarmi Revino ning plaanib aasta lõpuks suurfarmide ülesostmisega hõivata lõviosa Eesti piimatootmisest.

Mäkineni kõrval, kellele möödunud rallihooaeg ka viimaseks jäi ning kes on Soomes teada-tuntud hobifarmer, osalevad ambitsioonikas piimatootmise investeeringukavas investeerimispanga Trigon Capital võtmekuju Joakim Helenius, mitmes Trigoni projektides osalenud Timo Jouhki ja Juha Mikkonen ning veel viis vähem olulist Soome investorit. Jouhki oli kinnitamata andmeil möödunud rallihooajal Mäkineni mänedžer.

##Suurim investeering

Trigon Baltic Farmingu nõukogu liikme Heleniuse sõnul on Revino ostuhind konfidentsiaalne, kuid piimafarm ja Eesti suuremaid lilletootjaid osteti suurima investeeringuga Eesti põllumajandustootmisse.

Jõhvi farm on viletsas seisus, kui mitte arvestada möödunud aasta lõpus peaaegu valmis saanud uut moodsat piimalauta 500 lehmale, milleks pankade abiga kulus Revino eelmistel omanikel ligi 20 miljonit krooni. “Eesti farmindusse on kiiresti uut kapitali vaja, et oma toodangut näiteks Soome saaks müüa,” ütles Helenius. “Seega tahame tänavu väga agressiivselt investeerida ka teistesse farmidesse.” Investeeringuid Ida-Virumaale pidas Trigoni juht eriti oluliseks piirkonna tööhõive olukorra pärast.

“Farme on võimalik väga kasumlikult majandada. Tähtis on see, et piima ja lilli on siin vähem kulukas toota kui näiteks Soomes,” ütles ta. Heleniuse hinnangul ei ole Eesti piimafarmid konkurentsiks muu Euroopaga veel valmis.

“Eesmärk on sel aastal osta veel 4-5 suurfarmi. Mina oleksin küll väga pettunud, kui me ei saavutaks aasta lõpuks lõviosa piimatootmisest,” ütles Helenius. Järgnevatel aastatel võtab Trigon Baltic Farming tema sõnul luubi alla ka Põhja-Läti ja Leedu piimafarmid.

Revino uueks juhiks palgati inglane Ken Noble, kes varem oli kuus aastat juhtinud Lõuna-Eestis teraviljatööstust.

Trigon Baltic Farmingu juhataja Ülo Adamsoni sõnul investeeritakse Jõhvi farmi piimatootmisse sel aastal täiendavalt 15 miljonit krooni ning suurendatakse lüpsilehmade arvu suveks 120-lt 500-le. Tulevikus ei ole välistatud uue lehmalauda laiendamine ning kuni 800 lehmaga opereerimine. Piim müüakse Jõhvi meiereile, kuid Adamsoni sõnul vaadatakse ka teisi võimalusi realiseerimiseks.

Piima hind tõuseb

“Meil on kindel plaan laieneda, võttes fookusesse piimatootmisettevõtted,” ütles Adamson. Tema sõnul on piima hind Eestis Euroopa Liidu tasemest poole madalam, kuid hiljemalt 2007. aastaks jõuab Eesti hinnatase Euroopale järele.

“Müük hakkab kiiremini kasvama kui kulud, seda korrigeerib hinnatõus,” ütles Adamson. Piimatööstusi Trigon Baltic Farming osta ei plaani, sest piima hinna tõustes satuvad need lääne konkurentidega võrreldes kehvemasse positsiooni. Adamson usub, et kui piimatootmise kvoot on ettevõttel kätte võideldud, siis on piimatootmine teatud mõttes konkurentsivaba, sest oluline on ainult võime kvoot täis toota.

Viimasel ajal on Eesti piima ostmise vastu huvi üles näidanud ka Soome kaubandusketid. “Mõnel Eesti suuremal tootjal, näiteks Võru Juustul ja Valiol on juba Soome omanikud. Neile müümine ongi juba sama hea kui Soome müük,” ütles Adamson.

Tema ennustuste kohaselt on mõne aasta pärast Baltikumis alles 3-4 suuremat kaubandusketti. Suurematel piimatootjatel on lihtsam kaubelda nendega mahtude osas. Just see, mitte tootmise tõhusus ongi Adamsoni sõnul suurtootjate eelis.

Jõhvi farmi endised omanikud olid Eesti üksikisikud, teiste hulgas kohalikud elanikud Kalev Mae, Reet Aller ja Lembit Aabna. Ettevõtte endise juhi Mae sõnul oli ettevõttel vaja uut kapitali, et arengut kiirendada. Lisaks oli Mael terviseprobleeme. Revino müüdi tema sõnul kümne pakkumise seast välja valitule. Mae, kes kinnitamata andmetel plaanib pensionile jääda, ei soovinud Revino müüki põhjalikumalt kommenteerida. Revino teenis möödunud aastal 11,6 miljoni kroonise käibe juures 1,9 miljonit kasumit. Aasta varem saadi 10,2 miljoni kroonise käibe juures 1,6 miljonit kasumit. 2003. aasta käibest üle poole andis lillede eksport Soome ja Rootsi. Piima toodetakse umbes tuhat tonni aastas, toodangut soovitakse 500 lehmaga kolmekordistada.