Alates homsest on Euroopa Liidus reisijatel põhjust rõõmustamiseks, sest EL-i uute reeglite järgi alaneb rändluskõnede eest küsitav maksimaalne hind seniselt 43 eurosendilt minuti eest 39 eurosendini. Kuna sellele lisandub käibemaks, tähendab see Eesti kroonidesse ümber arvestatuna, et näiteks EMT kliendid peavad Saksamaal helistades maksma 7.30 krooni minuti eest ning vastuvõetava kõne eest 2.80 krooni. Seni olid samad hinnad vastavalt 8.07 ja 3.57 krooni.

Suuremgi muudatus on aga see, et alates homsest seatakse reisijate andmesiderändluse limiidiks 50 eurot pluss käibemaks ehk Eesti rahas ümmarguselt 935 krooni. See tähendab, et reisidel ootamatult tuhandete kroonideni paisunud telefoniarved muutuvad ajalooks. Kui välismaal viibides jõuab andmeside kasutamise tasu 40 euroni, peab mobiilioperaator saatma vastava sõnumi. Kui klient soovib, et 50-eurose arve täis tiksumisel andmesideteenust täiesti kinni ei keerataks, saab ta valida ka suurema limiidi.

Andmeside rändlusteenuse hulgihinnad mobiilioperaatoritele langevad Euroopa Liidu uue eeskirja järgi ühelt eurolt 80 eurosendini megabaidi eest, ent Eesti operaatorid kliendile selle arvelt hinnaalandust ei tee. „Hulgihindade langus on ainult 20 eurosenti ja jaehindades see hetkel ei kajastu,” ütles EMT avalike suhete juht Kaja Sepp.

Ülikallid andmesidehinnad

Andmeside tohutust juurdehindlusest annab märku asjaolu, et praegugi, kui hulgihind on üks euro megabaidi kohta ehk alla 16 krooni, küsib EMT kliendilt megabaidi eest 60 krooni, Elisa 55 krooni ja Tele2 50 krooni. Miks klient nii palju juurde maksma peab, ei osanud Sepp vastata.

Ka Elisa juhatuse esimees Sami Seppänen on seda meelt, et andmesidehinnad Euroopa Komisjoni seatud uue ülempiiri järel kohe langema ei hakka. „Pikas plaanis on nii kõnede kui ka andmeside hind kindlasti langev, aga päevapealt ei muutu midagi,” lausus ta. Tele2 kommunikatsioonijuht Kersti Gorstov märkis, et andmeside jaehind sõltub suuresti turuolukorrast, andes mõista, et firma hindade langetamisega ei kiirusta.

Kui kõnehindade puhul määrab Euroopa Komisjon jaehindadele ülempiiri, siis andmesideteenuse hindade puhul seni nii veel käitutud ei ole.

Marit Sillavee Euroopa Ko­misjoni infoühiskonna peadirektoraadist lausus, et andmeside hulgihindade alandamine on sõnumiks operaatoritele. „Kui nad ei soovi, et komisjon ka andmeside jaehindu reguleerima hakkaks, peaksid nad ise hinnad alla tooma,” ütles Sillavee. Järgmisel suvel langeb andmeside hulgihind taas – 50 eurosendini megabaidi eest.

900 krooni eest saab 20 korda EPL-i lugeda

•• Homme kehtima hakkav 50 euro suurune andmesidelimiit tähendab, et näiteks Eesti Päevalehe veebiväljaande umbkaudu ühemegabaidist avalehte koos kõikide fotode ja reklaamidega saab Tele2 klient reisil olles oma telefonis avada kuni 20 korda.

•• „900-kroonise limiidi täitudes internetiühendus katkeb – ükski veebileht enam lahti ei tule ega meil telefonist välja ei lähe,” lausus Tele2 kommunikatsioonijuht Kersti Gorstov. Ta selgitas, et piiranguteenuse põhimõte on lihtne: kui kliendi andmesidekulud välismaal jõuavad 80%-ni limiidist ehk 720 kroonini, saadetakse ta mobiilile vastavasisuline SMS.

•• „Kui kulud ületavad 900 krooni piiri, siis internetiühendus rändluses katkestatakse, mille kohta saadetakse samuti SMS-sõnum. Mõlemas sõnumis on kirjas ka juhised juhuks, kui klient soovib internetti edasi kasutada.”

•• 900 krooni eest saab välismaal Tele2 hinnakirja järgi kasutada 18–20 megabaiti andmesidemah­tu, st saata umbes paarsada lihtsat meili või kümmekond suuremat piltide ja manustega e-kirja.

•• Vastutus limiidi jälgimise eest jääb mobiilioperaatorile. Kui operaator teenust piiri kättejõudmisel ei peata, saab klient kaevata konkurentsiametile.