"See skeem jääb ära," ütles MESi nõukogu liige Ilmar Haak. "Pangainspektsioon leidis, et tehing on Äripangale liiga riskantne."

Haagi sõnul oleks kõnealuse skeemiga päästetud vaid suuremaid tootjaid, nüüd aga küsivad Eestimaa Talupidajate Keskliit ja Eestimaa Põllumajandustootjate Keskliit riigilt raha, et MES saaks osta kokku kõikide Rapla Dairyle piima müünud tootjate nõuded. Kõnealune summa oleks suurusjärgus 100 miljonit krooni.

Haak ütles, et põllumajandusministriga on sel teemal suheldud ning minister on põhimõtteliselt nõus. Samas aga saab raha eraldamise otsustada ikkagi valitsus, mitte üks minister. "Paralleele võib siin tuua jäälõhkumiseks - selleks leiti raha, kui oli vaja päästa transiiti," sõnas Haak. "Muidugi võidakse ka öelda, et miks tootjad ei hajutanud riske, kuna Rapla Dairyl oli juba ammu maksmisega raskusi."

Haagi sõnul on suurtootjad leidnud endale uued partnerit, kellele piima müüa, hullus olukorras aga on just väiksed piimatootjad, kellest tööstused ei ole nende väiksuse pärast huvitatud.

Finantsinspektsiooni juhatuse esimees Andres Trink sõnas, et inspektsioon seda juhtumit põhjalikult uurinud. "Arvestades Äripanga väiksust ja olemasolevat laenuportfelli, oleks selline tehing olnud liiga riskantne."

Tringi sõnul ei mõjutanud finantsinspektsiooni taunivat suhtumit antud skeemi Äripanga ja tema ühe omanikfirma, laenukontorina toimetava Grand Marketingi suhted. Viimane on samuti laenanud raha Rapla Dairyle ning sellega seotud firmadele.