Läti peaminister Valdis Dombrovskis arutas eelmisel reedel Baltimaade ainukese metallurgiatehase Liepājas metalurgs päästmise plaane Stemcori suuraktsionäri Ralph Oppenheimeriga. Peaminister andis Oppenheimerile pildi olukorrast. Liepaja tehasega on Stemcor koostööd teinud juba 17 aastat ja on nüüd valmis ühinema võlausaldajate klubiga, vahendab LETA teadet Läti Delfi.

Täna toimub järjekordne Liepājas metalurgsi võlausaldajate koosolek, kus arutatakse võimalikke variante, kuidas ettevõtte olukorda stabiliseerida.

Nagu DELFI eelmisel nädalal kirjutas, on Liepājas metalurgsi jaoks elutähtis äratada strateegiliste investorite huvi. Läti riigikassa juht Kaspars Abolinš kinnitas telekanali LNT saates „900 sekundit“, et see huvi on olemas.

„Mul ei ole investorite nimekirja ja ma ei saa hetkel ühtegi konkreetset nime või ettevõtet nimetada, aga välisinvestorite huvi on olemas, sealhulgas ka üsna kaugetest riikidest,“ ütles Abolinš.
Tema sõnul on ettevõtte säilitamiseks strateegilise investori kaasamine möödapääsmatu. Samuti märkis ta, et investorist, kes kapitali ettevõttesse paigutab, saab ühtlasi Liepājas metalurgsi peamine aktsionär, kellel on õigus teha ettevõtte juhtimises muudatusi. Viimase suhtes on kriitilised olnud nii valitsus kui ka võlausaldajad.

Abolinši sõnul ei oska ta praegu öelda, mis aja jooksul võimalik investor pardale saadakse, küll aga on olemas mõned juriidilised nipid, kuidas seda protsessi kiirendada.

Liepājas metalurgsi finantsraskuste tõttu on plaanis koondada 8 – 10% töötajatest. 23. aprillil arutas Läti valitsus tehase olukorda ja koos ettevõtte võlausaldajatega koostati aktsionäridele konkreetsed nõudmised, nagu näiteks vahetada välja juhatus, koostada uus äriplaan ja panna ettevõttesse veel 25 miljonit latti.

Liepājas metalurgsi aktsionärid Ilja Segal ja Sergei Zaharin teatasid seepeale, et nemad ei ole valmis sellist summat investeerima. Kolmas aktsionär Kirov Lipman nõudis enne oma otsuse tegemist võimalust tutvuda finantsauditiga ja lisas, et on valmis osalema strateegilise investori leidmises.

Liepājas metalurgs on Liepāja linna suurima ettevõtte, mis annab tööd 2800 inimesele. Finantsraskused ilmnesid poolteist aastat tagasi, kui üks vähemusaktsionäridest saatis Läti valitsusele tähelepanuta jäänud märgukirja.

Selle aasta alguses teatas Läti justiitsminister Jānis Bordāns, et Liepājas Metalurgsiga tuleb toimida samuti nagu lätlased tegid Parexi panga ja Air Balticuga – võtta riigipoolse juhtimise alla. Läti rahandusministeerium tellis oma raha eest tehasele põhjaliku auditi.

2013. aasta algusest on tehase aktsiad odavnenud börsil Nasdaq OMX Riga ligi 40% võrra 13,6 miljoni euro tasemele. 49% aktsiate omanik Sergei Zahharin kaotas niimoodi Läti Delfi hinnangul üle seitsme miljoni euro.