„Idufirmade kasvu toetavad ja tegevust lihtsustavad muudatused seadusandluses on meil olnud jutuks nii valitsuse majandusarengu komisjonis kui ka varasematel kohtumistel iduettevõtjate esindajatega," ütles peaminister Jüri Ratas ning lisas, et planeeritavad muudatused on kaalukad, kuid tehtud puhtalt start-up ettevõtluskeskkonna edendamiseks ja konkurentsivõime tõstmiseks.

Seadusemuudatuste järel lihtsustuks välismaalastele Eesti ettevõtetesse investeerimine. Tulevikus saaks osaühingu kapitali rahalisi sissemakseid teha ka Euroopa majanduspiirkonna riikide pankade ja makseasutuste kaudu. Samuti on plaanis luua uus notariaalse tõestamise viis - kaugtõestamine, mis lubaks teha osa toiminguid Eesti välisesindustes. See muudaks notariteenuse e-residentidele ja mujal elavatele Eesti kodanikele kättesaadavamaks.

Teise olulise teemana oli tänasel kohtumisel jutuks alustavate kõrgtehnoloogiliste iduettevõtete toetusmeetme loomine, mis annaks võimaluse suurendada iduettevõtete arvu Eesti ettevõtlusmaastikul ning lihtsustaks nende jõudmist rahvusvahelisele turule. Tänane arutelu oli jätkuks möödunud nädalal toimunud valitsuse majandusarengu komisjonis leitule, et säärast toetusmeedet on iduettevõtete arenguks on vaja.

Kohtumisel osalenud ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammisti sõnul peab riik tugevdama oma partnerlust juba end tõestanud idufirmade kogukonnaga ja töötama ettevõtjatega ühiselt selle nimel, et Eestis oleks maailma üks parimaid idufirmade ärikeskkondi. „Me kaalume ettevõtete tööjõumaksukoormuse leevendamist nende arengu kõige kriitilisemas etapis ehk idust kasvufaasi jõudmisel. Soovime anda võimaluse tasuda sotsiaalmaks hiljem, kasutades kolme aasta jooksul riigi krediiti. Krediit tuleb tagastada ajal, mil ettevõtte rahaline võimekus on kasvanud," sõnas minister.

Kohtumisel arutati ka edutech (educational technology) tehnoloogia arendamist, mis võimaldaks radikaalselt uuendada nii haridust, kui sellealaseid tehnoloogiaid loovat majandussektorit. Kohtumisel märgiti, et Eestist võiks saada kasvulava haridusinnovatsiooni sünniks küll, kuna meil on väga hästi toimiv haridusvaldkond ning edukas innovatsioonivaldkond. Oluline oleks need kaks poolt nüüd kokku viia ning koos töötama panna.

„IT sektor on väga suure kasvupotentsiaaliga ettevõtlusharu, milleks on Eestis loodud väga head võimalused. Tänasel kohtumisel jäi kõlama näiteks haridusvaldkonna ja startup sektori koostöö, mis võtaks ühelt poolt õpetajatelt töökoormust vähemaks ning teiselt poolt muudaks õppimise protsessi huvitavamaks," tõi peaminister Jüri Ratas välja.

Iduettevõtjad said peaministrilt kutse 15.-16. oktoobrini Tallinnas toimuvale digitippkohtumisele (Tallinn Digital Summit), mis on jätkuks Eesti Euroopa Liidu eesistumise ajal toimunud digikohtumisele. Sündmus toob Eestisse kokku uuendusmeelsete riikide valitsuste esindajad, IT-ministrid, ettevõtjad, innovaatorid ning tehnoloogiatööstuse juhid. Sündmuse fookuses on globaalne andmekaubandus ja tehisintellekt ning nende rakendamise tähtsus ja võimalused riigivalitsemises, majanduses ja ühiskonnas laiemalt

Kohtumisel osalesid Martin Villig (Taxify), Sille Pettai (Smartcap), Jevgeni Kabanov (SLC, Zeroturnaround), Ronald Hindriks (Jobbatical), Marek Kiisa (Superangel), Risto Rossar (Insly), Fred Krieger (Scoro), Herty Tammo (Startup Wise Guys), Mait Müntel (Lingvist), Märt Aro (Dreamapply), Heidi Kakko (BaltCap, Tartu Ülikool), Rivo Riistop (Startup Estonia) ning Maarika Truu (Startup Estonia). Majandus- ja kommunikatsiooni-ministeeriumist osalesid kohtumisel minister Rene Tammist, asekantsler Viljar Lubi ning majandusarengu osakonna ekspert Mikk Vainik.