Eesti Raudtee erastamiskonkursil osalevad firmad kavatsevad aastaks 2010 tagasi teenida suurema osa oma miljarditesse kroonidesse ulatuvatest investeeringutest, suurendades ettevõtte kasumit praegusega võrreldes kuni viis korda.

Raudtee Erastamise Rahva Aktsiaseltsi (RER) tegevuskasum on järgmise kümne aasta jooksul kokku umbes 7 miljardit krooni. Aastal 2010 teenib firma ligi 800 miljonit krooni aastas.

Eesti Raudteesse on RER lubanud investeerida kümne aasta jooksul seitse miljardit krooni.

Rail Estonia kasum on aastatel 2001 kuni 2010 kokku 8 miljardit krooni, investeeringud aga 5,2 miljardit. Aastal 2010 teeniks Rail Estonia äriplaani järgi üle miljardi krooni kasumit.

“Meie oleme oma kasumi-prognoosis tagasihoidlikumad, sest Eesti Raudteed tuleb hinnata konservatiivselt,” ütles Baltic Rail Service (BRS) juhatuse aseesimees Guido Sammelselg.

Ta lisas, et nii kõrgete kasumite lootused, nagu RER ja Rail Estonia prognoosivad, on sinisilmsed ning vasturääkivad. “Poliitiliselt nii tundliku ettevõtte puhul, nagu Eesti Raudtee, ei ole mõtet kümne aasta kasumit ennustada,” ütles ta. “See on nii iseenda kui partnerite petmine.”

BRS esimestel erastamisejärgsetel aastatel kasumit ei teeniks, ütles Sammelselg. Esimesel viiel aastal oleks firma kasum kokku umbes 90 miljonit krooni ning aastal 2010 ulatub see 600 kuni 700 miljoni kroonini. BRS on lubanud investeerida raudteesse 5 miljardit krooni.

Kaubavedude mahud erastajate ennustuste kohaselt samal ajal nii palju aga ei suurene. RER kavatseb mahtusid aastaks 2010 praeguselt ligi 40 tonnilt kasvatada 45 ning Rail Estonia 50 miljoni tonnini.

RERi juhataja Rain Tamme sõnul tuleb kasum kulude kokkuhoiust ning rohkem kasumit toovate kaupade transpordist. “Kui investeerime infotehnoloogiasse ning ohutustehnikasse, siis väheneb ettevõttes inimeste arv märkimisväärselt,” ütles Tamm. “Eesti Raudtee on selles vallas juba palju ära teinud, aga varu on ikka veel päris suur.”

Põhiosa investeeringutest kavatsevad kõik pakkujad suunata infrastruktuuri arendamisse ning veeremi uuendamiseks.