Riigil aitas Eesti Raudtee aktsiate ostu otstarbekuse kohta finantsanalüüsi teha investeerimisfirma, mis varem on teinud koostööd Eesti Raudtee ühe konkurendi Severstaltransiga.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi pressiesindaja Anu Hallik-Jürgenstein kinnitas, et analüüsi teinud firma Luxembourg Financial Services (LFS) puhul oli huvide konflikt välistatud, sest LFS andis selle kohta kirjaliku kinnituse. Seda aktsepteerisid tema sõnul ka Eesti Raudtee ja Eesti Raudtee suuraktsionär BRS.

“Lisaks sõlmisime LFS-iga kokkuleppe, mis välistab samades küsimustes kellegi teise (potentsiaalse ostja – toim) nõustamise juhul, kui riik ei osutu raudtee ostjaks,” lisas Hallik-Jürgenstein.

Sõdib ägedalt

Võimalik huvide konflikti allikas võib tulevikus olla selles, et Optiva panga endise juhatuse liikme Kalle Norbergi juhitav LFS on olnud Severstali klient, nõustades eelmisel aastal Eestis tegutseva naftatransiidifirma EOS ülevõtmist. Severstali gruppi kuulub raudteeoperaatorfirma Spacecom, mis sõdib ägedalt Eesti Raudteega veomahtude pärast. Lisaks nõustas LFS transiidifirmade assotsiatsiooni, mille ekspertarvamusele on raudteeinspektsioon toetunud tariifide määramisel, mis on Eesti Raudtee väitel kasulikud eelkõige Spacecomile.

“Selle analüüsiga nõustame ainult Eesti riiki,” kinnitas Kalle Norberg. Analüüsi lugenud Eesti Päevalehe allikas nimetas seda professionaalseks.

MKM tellis LFS-ilt oma analüüsi lõppjärelduste kontrollimiseks paralleelse analüüsi. Analüüs maksis riigile alla riigihanget nõudva määra ehk siis alla 200 000 krooni.

“Eestis ei ole palju adekvaatseid investeerimispankureid, kes suudaks anda adekvaatset nõu ja kellel ei oleks antud küsimuses huvide konflikti,” ütles Hallik-Jürgenstein.

Suprema on raudteeküsimustes juba BRS-i teenistuses. “Rääkisime ka ühe teise maineka Eesti investeerimispangaga, kuid nemad viitasid potentsiaalsele huvide konfliktile,” lausus MKM-i pressiesindaja.

Deutsche Bahn tunneb huvi

•• Saksa raudteefirma Deutsche Bahn on huvitatud Eesti Raudtee ostmisest, teatas Äripäev Online.

•• Deutsche Bahn on üks kolmest firmast, kes tegi Eesti Raudteele pakkumise.

•• Eesti Raudteele on pakkumise teinud veel Vene investorid ja Eesti enda ärimehed.

•• WirtschaftsWoche kirjutas, et BRS tahab Eesti Raudtee osaluse eest 150 kuni 170 miljonit eurot (2,3 kuni 2,6 miljardit krooni). EPL.EE