Rail Estonia vastu hääletanud Toomas Luman ütles Postimehele, et temale kui tehnikaharidusega inimesele on väga raske selgeks teha, kuidas saab lint olla juhuslikult mitmest kohast kahjustatud.

Lintide hooletule käsitsemisele vihjasid eile kohtus ka mitu teist nõukogu liiget, kuid otseselt nad agentuuri ei süüdistanud.

Erastamisagentuuri nõuniku Katrin Kivi väitel sai üks 13. detsembri koosoleku lint viga agentuuri kehva aparatuuri süül, midagi tahtlikku selles ei ole.

Tallinna halduskohus arutas erastamisel kaotajaks jäänud Raudtee Erastamise Rahvaaktsiaseltsi kaebust, millega protestib erastamisagentuuri otsuse vastu valida Rail Estonia erastamise võitjaks.

Erastamisagentuuri nõukogu liikmed tunnistasid eile, et polnud isiklikult süvenenud Eesti Raudtee erastamise dokumentidesse ning piirdusid nõustajate suulise ja eestikeelse kokkuvõttega.

Mina isiklikult kõigi dokumentidega ei tutvunud, ütles teede- ja sideministrina Erastamisagentuuri nõukogusse kuuluv isamaaliitlane Toivo Jürgenson eile Tallinna halduskohtus. "Nõukogu liikmetel ei ole ka kohustust kõigega isiklikult tutvuda."

Rail Estonia poolt hääletanud nõukogu liige isamaaliitlane Aimar Altosaar tunnistas Eesti Päevalehele, et usaldas rahvusvaheliselt tunnustatud nõustamisfirma GIBBi nõustajate ning agentuuri töötajate arvamusi. "Tutvusin siiski ka ise enne 13. detsembri otsust osade materjalidega," ütles Altosaar.

Lisaks rikutud lintidele ilmnes kohtus, et mitu nõukogu liiget ei olnud puuduliku keeleoskuse tõttu lugenud kõiki olulisi Eesti Raudtee erastamist puudutavaid dokumente. Need olid jäetud inglise keelest eesti keelde tõlkimata.

Ükski nõukogu liige ei tunnistanud siiski, et võõrkeelsed dokumendid oleksid raskendanud või takistanud erastaja valimist.

Nii Eesti Raudtee 66 protsendi aktsiate Rail Estoniale müümise poolt olnud Meelis Paavel kui ka selle vastu hääletanud Tiit Tammsaar kinnitasid kohtule, et vaatamata puudulikule keeleoskusele said nad esitatud dokumentidest piisavalt aru ja langetasid oma otsuse vabatahtlikult ja ilma mingite segadusteta.

Nõukogu liikmed said möödunud aastal töö eest nõukogus kuus kätte üle 3600 krooni, sel aastal 500 krooni rohkem. Raha saavad nad juhul, kui nõukogu istung toimub ja nõukogu liige seal ka kohal käib.

Ma olen selle eest ka tööd teinud, ütles Ignar Fjuk, kes sai eile kohtunik Karin Kalmistelt kiita kohtuistungiks kõige korralikuma ettevalmistuse eest. "Osa nõukogu liikmeid käib aga ainult kohal ja teevad seda, mida neile oma partei ette ütleb," lisas Fjuk.

Tema sõnul peaks nõukogu erastamise peatama ja nurjunuks tunnistama. "Ma ei tea veel, kas agentuur saab seda teha, välistades kahjutasu nõudeid erastamisel osalenutelt," lisas Fjuk. Samas oli Fjuk võimalikest nõuetest hoolimata seda meelt, et raudtee erastamine on ebaõnnestunud ja tuleks lõpetada.

Kohtuistung jätkub 26. märtsil.