"Eestit on võrreldud tiigriga. On räägitud Balti tiigritest, on räägitud Eestist kui IT-tiigrist. Samas on viimasel ajal tunda, et see IT-Eesti kuvand on hakanud tuhmuma või kortsuma - ta ei ole enam nii särav. Peaks midagi ette võtma - paneks selle tiigri uuesti hüppama, vaatame, mis saab!" ütles professor Tartus toimunud konverentsil TEDx.

"Siit tuleb minu idee - mis oleks, kui loobuks sularahast?!" sõnas Eamets, vahendab ERR.

Eamets tegi kiirküsitlusega juba konverentsisaalis selgeks, et kolmandikul sellel osalejatest oli taskus vähem kui üks euro, samas kui kõik olid mõne pangakaardi kasutajad.

Eametsa sõnul on ta saanud küsimusele, kui palju maksab meile sularaha kasutamine, täpseima vastuse Eesti Pangast, kust öeldi, et sularahakäitlemine maksab aastas 70 miljonit krooni.

Enamik tehingutest meie majanduses Eametsa sõnul juba käib ilmasularahata, seda nii ettevõtete vahel kui viimaste uudiste andmeil60-70 protsendi ulatuses ka jaekaubanduses. "Seega väga suur osa Eestimajandusest juba toimib ilma sularahata," lisas ta.

"Selge on see, et täna on meil kohti, kus saame maksta vaidsularahaga - olgu see siis turu peal liha või kartulit ostes, kuskilhämaras silla ja kangi all või ööklubis rahatähti mingite  kotikestevastu vahetades. Ja lõpuks võib sõbralikule naabrimehele kah veidisularahas tasuda, kui ta aitab sul maad harida või remondimees aitabvannituba remontida," ütles Eamets. "Neid tegevusi osaliselt ühendabselline mõiste nagu varimajandus, mis küll alati ei tähendakriminaalset tegevust. Kui näiteks naaber selle summa ilustituludeklaratsioonis vormistab, siis pole mingit probleemi."

Eamets märkis, et just praegu oleks hea moment sularahast loobumiseteele asuda. "Tuleb euro, võõras raha. Euro rahatähed on suhteliseltilmetud võrreldes Eesti krooniga - midagi ilusat ei ole. Lisaks käitelinna peal ringi ja midagi koliseb kuskil pidevalt - taskud on müntetäis. Ehk inimestel psühholoogiline side selle uue rahaga väga tugev eiole.  Mündimajandus saab olema igavesti tüütu, ka vanainimeste jaoks,kellel tekib raskusi müntide  eristamisel," lisas ta.