"Leian, et Frankfurdis peaks keskpanga juhil olemas autoriteetne sõna. talle sekundeerib kindlasti peaaegu samal heal tasemel Jürgen Ligi. Ligi puhul häirib mind aga selgelt tema poliitiline seotus. Muidu oleks ta väga hea kandidaat, kui oleks enne valimisi tegevpoliitikast ennast tagandanud," sõnas Eamets.

Eesti Panga president peaks Eametsa sõnul olema iseseisev. "Meil on see kahjuks ka mujal probleemiks, et ühiskondlike asutuste juhtide kohti jagatakse parteipileti kaudu. See ei ole hea tava," sõnas Eamets.

"Kuigi praegune president kannab selle suuna mandaati, siis ma usun, et just nüüd oleks aeg ehk selles osas muutus teha," sõnas Eamets, kes aga ei osanud kommenteerida, kas ka tegelikult on võimalik parteipoliitikast mööda minna.

Otseselt isikutele ma hinnanguid panna ei tahaks, sõnas Eamets ning põhjendas sellega, et oli Eesti Panga nõukogu liige, kui Lipstok pangajuhi rolli täitis.

"Kuid olles selle panga nõukogus, tegin ma pidevalt märkuseid, et keskpangast välja minevad sõnumid on selgelt liiga leebed, liiga pehmed. Panga nõukogu kartis ennast vastandada, selle aja ametlikule poliitikale ehk siis rahandusministeeriumile. Ma oleksin paljudes väljaütlemistes palju kriitilisem. Enamus sõnumeid olid liiga poliitiliselt korrektsed. Ma ei ütleks seda, et Rahandusministeeriumist oleksid tulnud otseselt instruktaaže, kuid paljudes kohtades - eelarveloomise protsessides näiteks - oldi väga tagasihoidlikud, kui oleks pidanud kriitilisemalt tähelepanu tõmbama kitsaskohtadele," sõnas Eamets.

Eesti Panga roll ühiskonnas on Eametsa sõnul aga kindlasti olla arvamusliider.

"Ma arvan, et võrdväärselt sellega, et ta peaks olema arvamusliider Eesti ühiskonnas, peaks ja võiks keskpank olla arvamusliiderka Frankfurdis teiste Euroopa keskpankade juhtide hulgas. President peab olema selline, kes suudab oma sõnaga mõjutada neid Euroopa rahanduspoliitika samme," sõnas Eamets.