Sama erand on antud nii Soomele kui Lätile ning seetõttu on Kotovi sõnul vale väide, et Eesti Gaasi juhid elavad kuskil teises inforuumis ja ei tunne direktiive.

Kotov ütles, et oluline on leida vastus küsimusele, miks gaasivõrku tahetakse Eesti Gaasist eraldada ja kellele see kasulik on. Valitusparteid on väitnud, et seda nõuab Euroopa Liit, see on majanduslikult kasulik ja gaasivõrgu põhiomanik Gazprom ei tee midagi võimaldamaks võrgule ligipääsu teistele pakkujatele.

"Nagu on näidanud Eesti elektriturul toimuv, ei pruugi turu vabastamine ja ettevõtete lahutamine olla sugugi tarbijatele kasulik, elektrihinnad on ju tõusnud, vaatamata konkurentsile. Arvestades kogu investeeringute mahtu, mis on tarvilik teha uute ühenduse loomiseks ja veeldatud maagaasi terminalide ehitamiseks, millele tuleb lisada veel ka torustike Eesti Gaasilt ostu kulud, on ka gaasiturul Eestis oodata võrguteenuste hindade mitmekordset tõusu," rääkis Kotov.

Ta lisas, et Eestis on täidetud eelmise maagaasidirektiivi nõue, kus nõutakse, et üle 100 000 kliendiga ettevõte ei tohi olla samal ajal gaasi müüja ja transportija.

"Eestis tegutseb gaasi transpordiga iseseisev juriidiline ettevõte AS EG Võrguteenus, kes oma tegevuses juhindub maagaasiseadusest ja kelle tegevust kontrollib konkurentsiamet. Kõik küsimused, mis on seotud võrgule ligipääsuga, lahendab AS EG Võrguteenus, kelle poole on pöördunud nii Paldiskisse kui Muugale veeldatud maagaasi terminali (LNG) rajada soovivad ettevõtted. Gazpromil puudub igasugune võimalus takistada LNG terminalide rajamist ja liitumist võrguga," sõnas Kotov.

Euroopa Komisjon koordineerimisel töötatakse välja Balti mere regiooni gaasiinfrastruktuuri integreerimise ja varustuskindluse tõstmise kava (BEMIP), milles osaleb ka AS EG Võrguteenus. Eesti Gaas koostöös Soome gaasifirmaga Gasum teostab uuringuid Eesti-Soome vahelise toru ehituseks.

"Seega on väited nagu Gazprom ei teeks midagi uute tegijate turuletulekuks valed ja mitte ainult sellepärast, et see polegi Gazpromi kohustus ja on tegelikul AS EG Võrguteenus ja AS Eesti Gaas igapäevane töö, vaid vale ka sisuliselt. Sellist tööd tehakse. Lisaks on oluline veel märkida, et 63% Eesti Gaasist kuulub Euroopa Liidu ettevõtetele ehk Gazprom üksi ei saa otsustada Eesti gaasimajanduse saatust," ütles Kotov.