"ELi tasandil süsteemselt oluliste pankade osas kapitalipuhvrite ajutine suurendamine üheksa protsendini kõrgekvaliteedilise esmase kapitalinõude osas peab tugevdama ja kindlasti tugevdab süsteemselt oluliste pankade usaldusväärsust ja võimet vastu seista võimalikule ulatuslikule stressistsenaariumi rakendumisele," sõnas Malmstein.

"Kaudne mõju Eestile on kindlasti olemas emapankade tasandil, kus mõned meie turul tegutsevad pangagrupid peavad suurendama järgmise aasta juuniks oma kapitalipuhvreid."

Meie turul tegutsevate Skandinaavia pangagruppide osas ei ole finantsinspektsiooni juhi sõnul hetkel kahtlust, et nad poleks suutelised vajalikke samme astuma. "Tugevama kapitalibaasiga pangad suudavad vajadusel üle elada ka süsteemsete riskide realiseerumise, mis kindlasti on väga hea sõnum kõikidele hoiustajatele ka Eestis," sõnas Malmstein.

"Finantsinspektsiooni järelevalve alla kuuluvad Põhjamaade pangagruppide tütarpangad on usaldusväärsed ja täidavad kõik hetkel kehtivad järelevalvelised normatiivid," kinnitas ta.

Ükski Eestis tegutsev kohalik pank Euroopa pangandusjärelevalve ameti (EBA) valimisse Malmsteini sõnul ei kuulunud. Küll aga kuulusid valimisse Eestis tegutsevad piiriülesed pangagrupid. Nendel Eesti finantsturul tegutsevatel olulistel Skandinaavia pangagruppidel, kellel kapitalipuhvri suurendamise vajadus tekkis, ei tulenenud see eurotsooni riikide võlakirjadesse tehtud investeeringutest, vaid pigem ülikonservatiivsetest eeldustest kinnisvaralaenu portfellide hindamisel.