Teatavasti tuli Venemaa president Vladimir Putin poolteist aastat tagasi Euroopa Liidu ja Venemaa tippkohtumisel Peterburis lagedale pretensioonika ideega viisavabaduse kehtestamisest Venemaa ja Euroopa Liidu vahel.

Euroopa Liit, kelle liikmete hulgas Eesti siis veel ei olnud, suhtus ideesse positiivselt, kuigi pidi tunnistama, et kiire viisavabaduse kehtestamine ei ole võimalik mitmel põhjusel. Üks peamisi oli isikuttõendavate dokumentide süsteemi puudumine Venemaal. Venemaa ideed toetasid eelkõige Euroopa Liidu läänepoolsemad liikmesriigid. Skeptilisust ilmutasid idapoolsed ? eelkõige Soome. Praeguse seisuga ei ole idee veel päris maha maetud.

Magnet kaob

Viisanõude puudumine elavdaks majanduslikke sidemeid kahe piirkonna vahel. Selles peitub aga nii head kui ka halba. Asja positiivne külg on, et loodetavasti kasvaks Eestit külastavate venelaste arv, ka väikeinvestorite tegevus muutuks hõlpsamaks.

Medalil on aga ka teine pool. Paari aasta tagust lennukiradari skeemide vargust Ericssonilt Vene eriteenistuste poolt mainin vaid lühidalt. Viisavabalt oleks spioonide tegutsemine kergem. Ka Ustimenko mentaliteediga tegelased ei peaks enam oskama vee all ujuda selleks, et üle piiri pääseda.

Peatuksin pikemalt siiski ühel teisel negatiivsel seigal, mis kaasneks viisavabadusega. Nimelt konkureerib Eesti Venemaaga selles turistide sihtrühmas, kus on oluline pakutavate teenuste hinnatase. Ei ole saladus, et Soome turistide üleküllus Eestis on otseses sõltuvuses kohapeal pakutavate teenuste ja kaupade hindadest.

Asi ei piirdu vaid soomlastega, kellel on siiski eriline võtmepositsioon ja võimalus valida Eesti ning Venemaa vahel. Ka turistid mujalt Euroopast ei jäta arvestamata soodsat hinnataset Eestis. Selgub, et Tallinna hakati kutsuma juba uueks Prahaks, sest õlu on samuti hea ja odav. Kohalike Briti kõrtsmike poolt turistidele loodud internetiküljed reklaamivad Eestit samuti eelkõige kui odavate jookidega pidukohta.

Kõik see võib muutuda, kui Venemaa ja Euroopa Liidu maade vahel kehtestatakse viisavabadus. Tänapäeval on hinnatase Venemaal madalam kui Eestis. Konkurentsitingimused on juurtetasandil erinevad, sest Eesti peab lähtuvalt ühtse turu nõuetest kehtestama minimaalse alkoholiaktsiisi. Venemaa aga võib tegutseda oma äranägemise järgi, kas või subsideerides alkoholitootmist. Pihkva oblastis toimus veel sellel aastal viinatootmise doteerimine, küll poliitilisel eesmärgil, mille tulemusena toodeti nimetatud oblastis Venemaa ühe telekanali väite kohaselt maailma kõige odavamat viina.

Hoopis majanduspiirang

Turistide sihtkohana ei konkureeri Eestiga Pihkva oblast ega isegi Peterburi, sest Euroopa majandusruumist eraldab neid lisaks tollipiirangutele ka viisanõue, mis on olemuselt inimeste vaba liikumise piirang, kuid meie geograafilises kontekstis töötab ka majanduspiiranguna. Vähemalt siis, kui räägime hinnatundlikust massturistist. Viisanõue on igasugust massturismi takistav tegur, nii viisakulu tõttu kui ka seepärast, et see on aega ja bürokraatiat nõudev protseduur.

Tavainimene võib viina- ja õlleturismi tähtsuses kahelda, kuid vaevalt kahtlevad selle tähtsuses ettevõtjad, kes välismaa külalistele suunatud teenuseid ja kaupu toodavad.

Eesti ettevõtjatel on osalt geograafilise asukoha ja ühenduse, osalt hea maine tõttu peaaegu massturismi regionaalne monopol. Meeles tuleb pidada ka seda, et erinevalt Prantsusmaast ja Itaaliast asume Venemaa vahetus läheduses, ja naaberriikide Soome ning Rootsi turistide teenindusega seonduv ? 12% SKP-st (EAS) ? on piisavalt mõjuv tegur, et kaaluda tõsiselt, kas viisavabadus on kasulik.