USA toidukauplustes võib leida lausa riiulitäite kaupa koduapteeki sobivaid medikamente, mida kerge liigutusega korvi tõsta.

„Euroopa Liit on ravimikasutuse osas märkimisväärselt konservatiivsem kui USA,” tõdeb sotsiaalministeeriumi esindaja Eli Lilles Eesti Päevaleht Online`ile. Seda peamiselt põhjusel, et ravimid on liialt tervisele ohtlikud, et neid esmatarbekaupade kõrval müüa. Apteegis on ka suurem ravimivalik kui poes, mis on efektiivseks ja ohutuks raviks samuti oluline.

Lilles lisab, et USA-s läbi viidud uurimuste järgi on seal ravimite kõrval- ja koostoimed surmapõhjustest neljandal kohal.

„Eestis on ikka lähtutud põhimõttest, et ravimi ohutuks kasutamiseks peaks koos ravimiga kohapeal kättesaadav olema ka info, millal ja kuidas tuleks seda kasutada ja hoida,” ütles Lilles.

Rimi Eesti Foodi tegevjuhi Ruth Laatre sõnul Eestis ravimite müügiks toidupoes otsest vajadust pole, sest suuremates kaubakeskustes on apteegid olemas.

Laatrele isiklikult aga meeldiks, kui käsimüügiravimeid saaks koos teiste tarbekaupadega osta, sest siis ei peaks apteegiskäiku eraldi ette võtma.

„Kui ära unustad, on suures kaubakeskuses toidukottidega päris tülikas hiljem apteeki minna,” selgitas Laatre.
Laatre sõnul on ta mujal maailmas näinud suuremates kauplustes isegi eraldi bokse, kust saab osta retseptiravimeid.

Euroopa Liidus on lubatud ravimeid mujal müüa vaid siis, kui mingil põhjusel pole teatud piirkonnas apteeke piisavalt – näiteks kui suurtel aladel või halvasti läbitavates piirkondades on liialt hõre asustus, kuid ravimeid läheb siiski vaja.

Eestis pole apteekide vähesus Lillese hinnangul ravimite kättesaamatuse põhjuseks seni olnud.

Muuhulgas plaanib sotsiaalministeerium tuleval aastal kaotada praegu kehtiva piirangu, mis keelab uue apteegi asutamise linna, kus iga 3000 elaniku kohta on üks apteek juba olemas.