?Sealt algab riigisaladuse kaitse all olev majaosa, kuhu minagi sisse minna ei või, sest pole luba taotlenud,? näitab Reaalsüsteemide tegevdirektor Tiit Vapper ühele uksele.

Firma asutati tosina aasta eest infosüsteemide arendamiseks ja haldamiseks. Algul tegeleti ka Oracle?i maaletoomisega, kuni too firma siin oma esinduse lõi. 1999. aastal lisandus aga pooljuhuslikult uus valdkond ? kõik, mis seostub arvuti abil tehtava kriminaalanalüüsiga, mis toob ka valdava osa eksporditulust.

Korrakaitsjad, kelle infosüsteemidega firma tegeles, hakkasid tundma huvi analüüsitarkvara soetamise vastu ja küsisid nõu. Peagi leidis ettevõte endale partneriks visuaalse analüüsi tarkvara väljatöötanud Briti firma I2 Ltd, mille programme kasutab 90% maailma politseiasutustest.

Tarkvara töötleb andmeid ja toob ekraanile kõik seosed, mis leiab. Programmi tuuma on välja töötanud I2, Reaalsüsteemid lisaks tarkvara müümisele ka arendab seda.

?Ei oleks uskunudki, et see nii edukaks kujuneb,? tunnistab Vapper. Esimene tuntum kuritegu, mille uurimisel Eestis analüüsitarkvara kasutati, oli pommiplahvatus Stockmanni kaubamajas. 2000. aastal sai alguse ka esimene ekspordiprojekt Lätis.

Turg eeskätt idas

Kliendid tulevad ise ? politseiasutused teevad tihedalt koostööd ja kuulevad üksteise käest. ?Meil on vedanud, et asume siin, kus ümberringi palju riike ja võimalikke klientegi rohkem,? tõdeb Vapper. Reaalsüsteemid näeb oma turgu eeskätt n-ö idas ? Venemaal, Ukrainas, Moldovas. Eksport kasvab firmal jõudsalt ? kui 2002 tõi see alla veerandi käibest, siis mullu juba 69%.

Töötajaid on praegu 19. Kui näiteks I2-l on müügitöötajaid ja arendajaid ligikaudu pooleks, siis Reaalsüsteemidel on kolm vaid müümisega tegelevat palgalist.

Ettevõtte asutasid omal ajal Tallinna Tehnikaülikooli õppejõud ja Teaduste Akadeemia küberneetika instituudi teadurid. Infosüsteemide projekteerimise metoodikat õpetavad mehed tahtsid oma teadmisi ka tegelikus elus proovile panna. ?Tahtsime luua süsteeme, mida vaimusilmas selgelt nägime,? meenutab Vapper.

Esimene Reaalsüsteemide osalusel loodud üleriigiline (ja üldse Eesti esimene nüüdisaegne) infosüsteem oli 1995?96 valminud autoregistrikeskuse juhtide ja juhilubade register. Tuntuim on äriregister. ?Sellised projektid, nagu vanglate infosüsteem, kuhu tavakodanikud ligi ei pääse, ei leia ka erilist avalikku kajastust,? nendib Vapper, kes rõhutab töö juures ka missiooniaspekti ? loodav infosüsteem peaks olema terviklik ja oma ?sünnihetkel? üleilmselt parim.

Infosüsteeme seni välismaale praktiliselt müüdud ei ole. Viimasel ajal liigub riigi koridorides plaan selles vallas Ukrainat abistada, kus praegu Vapperi sõnul tõeline dzŠunglimajandus valitseb. Kui Eestis saab igaüks mõne nupulevajutusega kontrollida ettevõtete finantsseisu ja seda, kas firma nimel sõna võtval isikul selleks ka õigus on, siis Ukrainas-Venemaal selline asi võimalik ei ole.

Viimase poole aasta jooksul on ettevõte tegelenud ühisfirma loomisega Ukrainas. Teistes riikides eelistatakse koostööd kohalike ettevõtetega, sest neil turgudel on eripärasid, millega Reaalsüsteemid lähemalt tegemist teha ei soovi ega ilmselt oskagi. ?Ei teagi, on see akadeemilise tausta või mille viga,? muigab Vapper.