UPMADE on tarkvaral põhinev tootmis- ja sertifitseerimissüsteem, mis aitab vähendada moetööstuses tekkivaid kangajääke. Eesti ettevõtted ei ole varem sellel konkursil finaali pääsenud.

Maineka konkursi žürii valis Eesti UPMADE tarkvara finaalikohale põhjendusega, et tegemist on rakendusega, mis võib reaalselt muuta globaliseerunud rõivatööstuse masstootmist säästlikumaks.
UPMADE tegevjuhi Marko Kiisa sõnul aitab uus tarkvara rõivatööstuses vähendada 52% ulatuses kangajääke, millest annaks UPMADE abil teha keskmiselt 10% rohkem valmisrõivaid. “Tekstiilitööstus on üks suurema keskkonnamõjuga tööstusharusid. Masstööstuse tootmisjääkide vähendamine on meie tarkvara ja sellega seotud tootmissüsteemi loomise peamine mõte ja panus tööstusharu jätkusuutlikuks arenguks,” lisas Kiisa.

Konkursi võitja kuulutatakse välja 17. jaanuaril Maailma Majandusfoorumi tippkohtumisel Davosis, Šveitsis.

UPMADE loomise eestvedaja Reet Ausi sõnul on sellise maailma tasemel konkursi finalistide hulka jõudmine suur tunnustus nii talle kui kogu meeskonnale, kellega neli aastat seda tootmismeetodit on arendatud. „UPMADE tarkvara teeb võimalikuks väärtustava taaskasutuse (upcycling) rakendamise masstootmises. Läbi selle suudame väärindada ülejääkmaterjale läbi disaini ja tuua tööstuse keskkonnamõju läbi tootmise märgatavalt alla. Jõudmine The Circularsi finalistide hulka näitab, et jätkusuutlikud meetodid on tööstusharus üha enam oodatud ja vajalikud,“ ütles Aus.

The Circulars on Maailma Majandusfoorumi ja Noorte Liidrite Foorumi algatatud konkurss. Tegemist on maailma juhtiva ringmajanduse konkursiga, mille raames tunnustatakse isikuid ja organisatsioone, kes on andnud märkimisväärse panuse ringmajanduse arendamiseks era- ja avalikus sektoris ning kodanikuühiskonnas.