Roos on rääkinud paljude väikeeettevõtjatega ja näinud nende tegemisi kõrvalt.

„Ühel hetkel saabub väikeettevõtte arengus murdepunkt, mis on minu meelest väga kriitiline - ettevõte kasvab nii suureks, et edasiseks arenguks on vaja rahasüsti. Ilma selleta jääks asi ühe koha peale tammuma,“ rääkis riigikogulasest ettevõtja.

Siin lähevad asja ettevõtja jaoks Roosi sõnul keeruliseks – väikeettevõtjal on rahasüsti saamine võimalused piiratud.

„Idee järgi võiksid need krediidi andjad olla ju pangad. Paraku pankadega on Eestis nagu on,“ viitas Roos sellele, et väikeettevõtted ei ole tihti pankade jaoks piisavalt atraktiivsed ja turvalised. Vahemärkusena lisas Roos, et tema näeks hea meelega, et panku tuleks Eestisse juurde.

Ka KredExist pole eriti abi – selleks peaks ettevõte juba palju suurem olema.

„Hetkel jääb ettevõtetel ligipääs krediidile kehvaks,“ võttis Roos kokku probleemi, mis paljusid väikeettevõtjaid kimbutab.

Samas märkis ta, et Eestis puhuvad uued ja väikeettevõtjatele soodsad tuuled. Seda küll puhanguti.

„Eestis on juba ports inimesi, kes otsivad erinevaid investeerimisvõimalusi ja tahavad ise väikeettevõtjatele krediiti anda või nn ingelinvestoriks hakata. Ma tean kolme-nelja seltskonda, kes otsivad projekte, millele õlg alla panna,“ rääkis Roos. Ta lisas, et neid on kindlasti veelgi ja avaldas lootust, et ehk tuleb aja jooksul juurdegi.

Eesti turg on aga väga väike ja isikustatud, nii eelistavadki need ingelinvestorid kulisside taha jääda ja enda jaoks huvitavaid ning häid projekte ise n-ö käsitööna välja valida.

See on Roosi sõnul muidugi vaid alternatiivne lahendus ja taolisi tegijaid veel vähe, mistõttu saab sellest õnnest osa vaid väike osa ettevõtmistest.

„Samas on turul olemas seisvat raha, nii et minu meelest on vaja luua süsteem kahe otsa kokkuühendamiseks,“ märkis Roos, kelle hinnangul on see koht, kus ka riik peaks sõna sekka ütlema.

„Seda ei saa kindlasti teha nii, et riik keerab järjekordse kraani lahti ja kutsub kõik väikeettevõtjad „kaevule“. Pigem on küsimus üldises keskkonnas, mis peab kaasa tulema ja krediidi saamist soodustama. Ja kindlasti peab see olema süsteemne töö.“

Roos andis mõista, et idee selleks on juba olemas. „Loodan, et sügisel hakkab parlament sellega ka tegelema.“