Gontareva võitis karmide kriisivastaste meetmetega investorite ja Rahvusvahelise Valuutafondi IMFi toetuse, kuid see ajas vihale mõned poliitikud ja kohalikud ärimehed. Tema vastane vihakampaania tipnes sellega, et keskpanga ukse taha jäeti kirst.

Varasemalt investeerimispankurina ja president Petro Porošenko äripartnerina tegutsenud Gontereva võttis keskpanga juhtimise üle ligi kolm aastat tagasi kui Venemaa oli annekteerinud Krimmi ja riik pidas võitlus venemeelsete separatistidega.

Uudis tuli nädal pärast seda kui IMF, kes toetab Ukrainat 17,5 miljardi dollarilise abipaketiga, teatas, et siseriiklik poliitika võib lüüa jalust kriitilise tähtsusega reformid nagu näiteks pensioniea tõstmise ja maamüügi keelu tühistamise.

„See vastab tõele, et ta esitas lahkumisavalduse,“ ütles üks ametnik, kinnitades Interfaxi uudist.

Gontareva viis jõuliselt ellu reforme, sulgedes Ukrainas pooled pangad ja minnes üle ujuvale valuutakursi režiimile. IMFi prognoosi kohaselt peaks tänavu Ukraina majandus kasvama kaks protsenti.

Gontareva mantlipärijat ei ole veel nimetatud. Porošenko kontor, kes vastutab keskpanga juhi ametisse nimetamise eest, keeldus kommentaaridest.

Gontareva on järjekordne reformija, kes lahkub. Varem lahkus majandusminister Aivaras Abromavicius, kes süüdistas Porošenko liitlast korruptsioonis. Lahkunud on ka rahandusminister ja politseijuht.

„Eile oli minu peaga kirst keskpanga peasissekäigu ees,“ ütles keskpanga juht 2. märtsil. „Kui kogu maa peab seda normaalseks, olgu siis nii.“