Kui enamasti võib registreerimata toodete seast leida välismaa alkohoolseid ja karastusjooke, on nende hulgas siiski ka kodumaiseid kaupu. Märtsi alguses olid seni veel registreerimata näiteks Saku Originaali pooleliitrised purgid, mida selleks ajaks oli tagastatud ligi 3000.

Rimi turundusjuhi Evelin Mägioja sõnul pole kauplused kohustatud sellistel juhtudel taarat tagasi ostma, sest neil pole kohta, kuhu seda ladustada. Ainus võimalus on viia selline taara käsivastuvõtupunktidesse.

“Toote sisseostmisel maksab kauplus kohe tootjale või tarnijale ka taara hinna,” selgitas Mägioja seda, miks müüakse ka registreerimata tooteid koos pandisummaga. Tema sõnul pole kauplused kaupa sisse ostes kohustatud kontrollima selle registrisse kuulumist.

Mägioja sõnul peaks klient siiski tagastatava taaraga tekkivatest probleemidest alati kauplust teavitama.

Eesti Pandipakend OÜ tegevjuhi Kaupo Karba sõnul peaks olukord paranema siis, kui tootjad ja importijad teadvustavad endale, et pakendite nõuetekohane registreerimine ei ole tüütu nõue.

Kokku tagastati taara käsivastuvõtupunktidesse möödunud aasta novembrist kuni tänavu märtsi alguseni üle 30 000 registrisse kandmata pakendi, sest automaadid neid ei aktsepteerinud. Kõik need maksis aga tegelikult omast taskust kinni OÜ PAK. Tekitatud kahju ulatub ettevõtte tegevjuhi Kalle Mälbergi sõnul kümnetesse tuhandetesse kroonidesse.