11. juunil ilmus Lääne Elus lugu sellest, kuidas Saaremaa kinnisvaraärimees Tullio Liblik napsas keskkonnaministeeriumi abiga ligi kolm korda turuhinnast odavamalt Haapsalu kesklinna ühe magusama ehituskrundi, kirjutab Eesti Päevaleht.

Teisipäevase pressikonverentsi kokkukutsumise eesmärk oli keskkonnaministri Villu Reiljani sõnul anda selgitust nii selle tehingu toimumisest kui ka üldiselt kaitsealuste kinnisasjade vahetamisest. Ta väitis, et ajakirjanduses kajastatud ja elavat vastukaja tekitanud tehing oli seaduslik ning lähtus kinnisasjade vahetamisel asendamisele läinud maa väärtusest, mitte turuhinnast.

Kuigi Haapsalu kesklinnas asuva krundi turuhind võiks olla ligi 3,2 miljonit, tasus Liblik selle eest maaga, mille hinnanguline väärtus on ligi miljon krooni.

Reiljan märkis, et see oleks naeruväärne, kui keskkonnaministeerium annaks Haanjamaal asuva kaitsealuse kinnistu vastu maatüki Tallinnas.

“Kaitsealuse kinnistu hind ei kujune turuhinnast lähtudes, vaid kindla metoodika põhjal tehtud hindamisest, kus lõplik maksumus kujuneb poolte kokkuleppel,” selgitas Reiljan.

Määratav hind on tekitanud omanikes palju vaidlusi ja eriarvamusi, nii mõnigi vahetus on seetõttu katki jäänud. Pirita jõe oru maastikukaitsealal asuvate kinnistute vastu soovivad kõik omanikud saada maad Tallinnas või selle ümbruses, ministeerium peab Reiljani ütlust mööda selle sooviga arvestama.