Turismifirma Baltic Tours omanikud vahetasid juhtimisvigade tõttu kahjumisse jäänud ettevõtte tegevjuhid välja majanduskonsultantide vastu. Selline juhtimise üleminek on Eestis esmakordne.

Selle aasta algusest juhib Baltic Toursi konsultatsioonifirma PW Partners. Laevafirmale Silja Line ja surnud ärimehe Mait Metsamaa pärijatele kuuluvat Baltic Toursi kutsus PW Partnersi juhtima Silja Line.

Firmajuhid pole turismispetsialistid

PW Partnersi ja nüüd ka Baltic Toursi tegevdirektori Peeter Võrgu sõnul on Baltic Toursi käibe ja kasumi vähenemine viimase aasta jooksul tingitud põhiliselt juhtimisprobleemidest.

Tema sõnul on kolm PW Partnersi konsultanti, kes praegu Baltic Toursi eesotsas seisavad, professionaalsed juhid, mitte turismispetsialistid.

Teisi firmasid

vaid nõustatakse

Võrk ütles, et konsultantide palkamine firmat juhtima on Eestis esmakordne. Konsultatsioonifirmasid on muidugi palju, aga ajutisest juhtimise ülevõtmisest ei ole ma kuulnud, ütles Võrk.

Võrgu sõnul ei tegele nad Baltic Toursi kõrval praegu teiste ettevõtete juhtimisega, küll aga nõustamisega.

Tallinna Kaubamaja juhatuse esimees Peeter Tohver ütles, et majanduskonsultantide palkamise kasulikkus juhtimiskriisis firma jaluleaitamiseks sõltub igast konkreetsest juhtumist.

"Kas majanduskonsultandist tegevjuhi kohal kasu on, sõltub sellest, mida eelmine tegevjuhtkond on valesti teinud ja millise firmaga üldse tegu on," selgitas Tohver. Mujal maailmas pakutakse kindlasti samuti selliseid teenuseid, lisas ta. Tõenäoliselt on juhtimise konsultantidele üleandmine rohkem levinud väiksemate firmade puhul, ütles Tohver.

Ketshupi- ja konservitootja Ösel Foodsi juhataja Olari Taali sõnul saab juhtide väljavahetamine olla vaid ajutine. "Tegevjuhtide konsultantide vastu vahetamine eeldab mingit suurt segadust omanike hulgas, konsultandid võiksid ettevõtteid juhtida näiteks kuni likvideerimisotsuse tegemiseni," selgitas Taal. Juhtimise ülevõtmisega võetakse kindlasti ka vastutus ettevõtte käekäigu eest, lisas ta.

Konsultatsioonifirma plussiks ettevõtte juhina peab Võrk seda, et nad näevad ettevõtte puudusi kõr-valt paremini, samuti ei karda nad traditsioone muuta.

Kui ettevõtte tegevjuht kasutab konsultante nõustajana, võivad mõned väljatöötatud muutmisplaanid Võrgu sõnul vaid kavadeks jäädagi.

Baltic Toursi juhtimisleping on sõlmitud üheks aastaks. Tänavu kavatseb konsultatsioonifirma suurendada firma käivet 10 miljoni krooni võrra 115 miljoni kroonini ja jääda aasta lõpuks poole miljoni krooniga kasumisse.

Mullu sai firma 1,4 miljonit krooni kahjumit.