Holsmer tõi välja, et rahanduskomisjonile tutvustati värskelt Euroopa Komisjoni riigipõhiseid soovitusi ning analoogselt valitsuse eesmärkidega soovitab ka Komisjon Eestil vähendada tööjõumakse ning langetada madalama sissetulekuga inimeste maksukoormust.

„Antud eelnõu 41 SE seda eesmärki ka täidab – sotsiaalmaks väheneb ühe protsendi võrra ning tulumaksuvaba miinimum tõuseb 205 euroni. Mõlemad sammud võiks olla kiiremad, kuid valitsus on lähtunud riigieelarve võimalustest. Tööjõumaksude langetamise vajalikkust on peale rahvusvaheliste organisatsioonide toetanud nii Kaubandus-Tööstuskoda kui Tööandjate Keskliit. Lisaks suureneb pensionäride täiendav tulumaksuvabastus, et keskmine vanaduspension oleks maksuvaba ka tulevikus,“ põhjendas rahanduskomisjoni esimees oma tänases sõnavõtus maksumuudatuste eesmärke.

Ta märkis, et kui ühelt poolt on maksulangetuste juures oluline järgida riigi eelarvevõimalusi, siis täiendavate katteallikate leidmisel on valitsuse poliitikaks nihutada maksustamist rohkem otsestelt maksudelt kaudsetele maksudele.

„Mis puudutab kütuseaktsiisi tõstmist, siis tuleb arvestada, et Eestis on autod suhteliselt vähe maksustatud. Erinevalt paljudest teistest Euroopa riikidest ei kehti meil automaksu. Kui kütuseaktsiisi tõusu mõjusid vaadata, siis lõpphinnale on see viis senti liitri kohta aastas, 50-liitrisesse kütusepaaki ümber arvestatuna tähendab see 2,5 eurot,“ ütles Holsmer.

Pahede maksustamisel järgitakse riigikogu rahanduskomisjoni esimehe sõnul põhimõtet, et alkohol ega tubakas ei muutuks ajas odavamaks võrreldes teiste igapäevakaupadega.

„Esimese ja teise lapse toetust on pahede maksustamise arvel võimalik suurendada 60 euroni. Kehtima jääb sajaeurone kolmanda ja enama lapse toetus, millele lisandub uus lasterikka pere toetus – kolme kuni kuut last kasvatavale perele 200 eurot ning alates seitsmendast lapsest 370 eurot. See tähendab kolmandale lapsele märgilist 300-eurost toetust,“ lisas Holsmer.

Täna kell 17.24 hääletas riigikogu maksuseaduste eelnõu 41 SE. 58 poolt- ja 41 vastuhäälega võeti eelnõu seadusena vastu.