Esiteks tuleb jõuda selgusele, millisel tasemel remonti soovitakse ja missugused on rahalised võimalused. Lihtsat sanitaarremonti on kõige odavam ise teha, kuid tõsisem kapitaalremont eeldab juba remondiprojekti ning spetsialistide abi.

Kui olete otsustanud remondifirma kasuks, tuleb alustada lepingu sõlmimisest, kus on näidatud nii töö tegemiseks kuluv aeg kui ka maksmise tähtajad. Iga tähtaega ületava päeva eest peab remondifirma maksma viivist. Leping peaks sisaldama ka garantiisid, see tähendab, et firma vastutab teatud aja jooksul oma töö kvaliteedi eest.

Ehitusfirma Ober Haus Ehitus tegevdirektori Ilmari Kuusaru sõnul võib ajalehtedest leida mitmeid remondifirmade pakkumisi, kuid alati ei pruugi tegemist olla kvaliteetset tööd tegeva usaldusväärse ettevõtjaga.

Seina lammutamiseks peab olema luba

Korterite remontimisel soovitakse nii mõnigi kord tubade vaheseinu lammutada, et ruume avaramaks muuta. Kuusaru ütleb, et seda ei tohi mingil juhul omavoliliselt teha, sest nii võib nõrgendada maja üldkonstruktsiooni. Probleeme võib tekkida ka siis, kui soovite hiljem korterit vahetada või müüa, sest tegelikkus ei vasta enam inventariseerimise joonisele. Lubatud on kõrvaldada ainult WC ja vannitoa vaheline sein.

Korterite soojapidavuse tõstmiseks soojustatakse välisseinu ja tihendatakse aknaid. Korteriühistus on kasulik soojustada elamu seinad väljastpoolt ja vahetada välja aknad. Nii ei kannata ka hoone välisilme. Kui korteri soojustamine on ainult teie enda asi, tuleb välisseinad soojustada seestpoolt.

Vannitoa remont on korteriremondi kalleim osa, kui soovitakse soojustada põrand, katta seinad keraamiliste plaatidega ja vahetada välja torustik. õlivärviga seinte ülevõõpamine annab ainult lühiajalise efekti. Niiskuskindlad värvid ja pahtlid on selliste tööde jaoks äärmiselt olulised. Keraamilised plaadid püsivad seinas värvist palju kindlamalt, kuid on tunduvalt kallimad. Näiteks Hispaanias toodetud keraamilise plaadi ruutmeeter maksab 170-200 krooni. Põrandaplaadi ruutmeetri hinnaks on umbes 200 krooni.

Materjal mõjutab tulemust

Korteri remondiks vajalike materjalide valik on sedavõrd suur, et nendega tutvumine on inimesele sageli ülejõukäiv. Eksperdid ei soovita kõiki vajalikke materjale ühest kohast osta, sest hinnad võivad olla üpris erinevad. Kortereid remontivad ehitusfirmad ostavad kaupa otse maaletoojate käest ja suurte partiide tõttu saavad ka hinnasoodustusi. Kui olete otsustanud kasutada remondifirma teenuseid, peaks ka tööks vajalike materjalide soetamine firma mureks jääma.

Tahtmise korral ise remonti teha peaks teadma, et ainuüksi erinevaid tapeedisorte on ligi 200. Tapeedid jagunevad paber-, veekindlateks ja pestavateks tapeetideks. Pabertapeete on müügil vähe ja enamik neist on toodetud Minski või Gomeli tehases. Pabertapeedid on Tallinnas saadaval 46-48 krooni rull.

Veekindlad Soomes ja Saksamaal toodetud tapeedid maksavad 65-86 krooni rull, kuid neid ei maksa pesta. Pestavaid tapeete on mitut sorti ja kõige vastupidavamaid saab isegi harjaga küürida. Rulli hind jääb 90-118 krooni vahemikku.

Lisaks tapeetidele on olemas värvitav seinakate, mille rull maksab 126 krooni. Niiskuskindel seinakate, mis meenutab vakstut ja sobib seetõttu vannituppa, maksab 79 krooni rull. Tapeedipoe müüja sõnul läheb seinakate tunduvalt rohkem maksma kui tapeet, sest pind tuleb katta vähemalt kaks korda värviga ja kasutama peab spetsiaalset liimi. Tapeedi liigi järgi valitakse ka liim.

Pahtlite ja värvide valikul tasub nõu pidada kaupluse müüjatega, sest neidki on väga erinevaid. Näiteks peaks teadma, millal tuleb kasutada mittemädanevat või niiskuskindlat liimpahtlit, fassaadipahtlit või kiirpahtlit. Värvide puhul on valik veelgi laiem.

Elektritööd nõuavad asjatundjat

Kaasaegses korteris vajavad elektrilised majapidamisseadmed ja põrandaküte täiendavaid elektrivõimsusi ning tuleb pöörduda elektritööde luba omavasse firmasse. Nende hinnad võivad tunduda nn mustade tegijate pakutavatest teenustest kallimad, kuid selle korvab garantii.

Elektrivõrk ja energiamüük tunnistavad ainult elektritööde loaga ettevõtete tööd. Luba omava firma kasutamise korral jäävad ära probleemid korteri või muu kinnistu kindlustamisega.

URVE REPP