Renault’ eestikeelsel kodulehel www.renault.ee olev tekst “7 sammu, kuidas Renault võib teie äri hävitada” süüdistab autotootjat kokkulepete rikkumises, valetamises, organiseerimatuses ja müügiõiguste andmises kriminaalse taustaga isikutele.

Renault’ koduleht kuulub Volvosid ja Forde müüvale Info-Autole, mille omanik on Viktor Siilats. Sama firma oli kaua aega ka Renault’ esindaja Eestis, kuid kaotas müügiõiguse 2002. aastal. Just sealt sai alguse siiani kestev tüli.

“Me tahame lihtsalt informeerida avalikkust Renault’ käitumisest,” ütleb Info-Auto turundusjuht Tiit Lillipuu. Ta lisab siiski, et vihje kriminaalse taustaga diilerite kohta ei käi praeguste Renault´ müüjate pihta Eestis.

Praegu müüvad Eestis Renault’ autosid kaks firmat – ABC Motors ja City Motors. Muidu küll konkurendid, on nad antud olukorras oma jõud ühendanud. “Pärast kaklust rusikatega ei vehita,” arvab Indrek Poolak ABC Motorsist. “Siilats näitab nii oma kibestumust,” lisab City Motorsi juhataja Vello Tamm.

Edutud katsed

Mõlemad firmad on üritanud www.renault.ee kodulehte ka Info-Autolt ära võtta, kuid seni edutult. Eestis domeeninimesid haldavast EENetist selgitakse, et domeenist saab ilma jääda, kui praegune valdaja loobub, leht ei ole tehniliselt korras või kohtuotsus kohustab. “Advokaadid helistavad pidevalt ja pakuvad oma teenust,” ilmestab olukorra absurdsust Vello Tamm.

Siinse regiooni ametlik importöör Renault Polska, kelle suunas on ka Info-Auto kriitika sihitud, kavatsebki alustada kohtuteed. “Nad väärkasutavad Renault’ kaubamärki ja levitavad laimu,” ütleb Marek Malachowski Renault Polskast. Tiit Lillipuu aga lisab, et nende probleemid saidki alguse Poolast. “Nii kaua, kui suhtlesime otse Pariisiga, oli kõik korras,” meenutab Lillipuu. “Kui esindusõigus läks Poola kontorile, siis meie töökultuurid enam ei klappinud.”

Porschega sama

•• Sarnane vaidlus käib ka Porsche eestikeelse kodulehe www.porsche.ee ümber. Lehte kasutab praegu Hummerite müügiga tuntuks saanud Premium Motors. Ametlikuks maaletoojaks on aga Baltijas Sporta Auto Eesti filiaal. Eelmise aasta detsembris saavutas Porche AG küll kohtuvõidu Premium Motorsi üle, kuid kodulehe üleminek pole siiani veel toimunud.