Möö­du­nud ree­del rah­vus­raa­ma­tu­ko­gus pee­tud Ve­ne­maa­le ümbe­ra­su­mi­se foo­ru­mil nõuti Le­ning­ra­di ob­las­ti liit­mist fö­de­raal­se ümbe­ra­su­ja­te prog­ram­mi­ga, mis viiks ve­ne­las­test sa­da­mas­pet­sia­lis­tid ja ehi­ta­jad Ees­ti naab­rus­se ra­ja­ta­vas­se Ust-Lu­ga sa­da­mas­se. „Kut­su­me Ve­ne­maa­le en­nekõike need, kes po­le Ees­ti olu­de­ga ko­ha­ne­nud,” sel­gi­tab oma nä­ge­must Ve­ne­maa esin­da­ja, kes soo­vib, et ju­tua­ja­mi­ne oleks era­vii­si­li­ne. „Ümbe­ra­su­mis-prog­ramm on ka­su­lik nii Ees­ti­le kui ka Ve­ne­maa­le, sest õnnes­tu­mi­se kor­ral ei pea kumb­ki pool enam te­ge­le­ma nen­de ini­mes­te ra­hu­lo­le­ma­tu­se­ga.”

Ve­ne­maa saat­kond an­nab en­neo­le­ma­tu­le tööjõu vär­ba­mi­se kam­paa­nia­le iga­ta­hes võim­sa avalöö­gi. Suur­saa­dik Ni­ko­lai Us­pens­ki tun­nis­tab, et te­ma oo­tas vaid li­gi 300 osa­le­jat. Keskp­äe­vaks po­le raa­ma­tu­ko­gu rii­de­hoius enam ühte­gi va­ba na­gi, sest saa­di­ku en­nus­tu­sest vä­he­malt kaks kor­da suu­rem pub­lik on tul­nud kuu­la­ma, mil­lis­tel tin­gi­mus­tel aja­loo­li­ne ko­du­maa neid oma rüppe ta­ga­si kut­sub. Ena­mas­ti po­le kok­ku­tul­nu­te ra­hu­lo­le­ma­tus seo­tud ve­ne kee­le ja koo­li­de hä­vi­ta­mi­se­ga ega ve­ne­las­te es­majär­je­kor­ras val­lan­da­mi­se­ga, mi­da hei­dab kon­ve­rent­sil Ees­ti­le et­te tun­tud ve­ne nat­sio­na­list Ju­ri Mi‰in. Ini­me­sed soo­vi­vad lei­da prae­gu­sest ta­su­va­mat tööd. Kon­ve­rent­si on tul­nud kuu­la­ma pe­re­kon­da­de esin­da­jad, et ta­ga­sipöör­du­mi­se tin­gi­mu­si õhtul köö­gi­laua ää­res kaa­lu­da. Kuid tul­nud on ka ter­veid ehi­tusb­ri­gaa­de, val­mis as­jad ko­he ja ühi­selt kok­ku pak­ki­ma. „Võima­li­kult kau­ge­le siit,” hüüab üks ehi­tusb­ri­gaa­di lii­ge pä­rast kon­ve­rent­si. „Ees­tis on ehi­ta­mi­sel pä­ris lõpp käes.” Kuid Ees­tist võima­li­kult kau­ge­le len­da­mi­se­le pa­neb pii­ri so­bi­va­te maan­du­mis­ra­da­de vä­he­sus. Raa­ma­tu­ko­gu ko­ri­do­ris nõutult seis­vad ehi­tus­me­hed on ju­ba en­ne se­da kon­ve­rent­si mu­jalt Ve­ne­maalt tööd ot­si­nud, ka ümbe­ra­su­misp­rog­ram­mi raa­mes. Kon­ve­rent­si­saa­li sei­nal ri­pu­vad Ka­li­ning­ra­di ob­las­ti töö­pak­ku­mi­sed, mis lu­ba­vad näi­teks maal­ri­le 13 000-kroo­nist pal­ka. „Kui sõidad ko­ha­le, siis sel­gub, et maks­tak­se kolm kor­da vä­hem,” kur­dab üks ehi­ta­ja. „Ees­ti mii­ni­mum­pal­ga pä­rast po­le mõtet siit ära sõita.”

Taevamannat loota ei tasu

Nel­jan­dat aas­takümmet käi­vad And­rei ja Dmit­ri töö­ta­vad ühes Muu­ga sa­da­ma ter­mi­na­lis ma­si­na­juh­ti­de­na. Nad olek­sid val­mis ko­he mõnda Ve­ne­maa sa­da­mas­se ko­li­ma, kui seal­ne tö­öand­ja mak­saks nei­le 30 000-kroo­nist kuu­pal­ka, mi­da nad eel­mi­sel aas­tal Ees­tis said. Ka­li­ning­ra­di ob­las­ti vas­tav töö­pak­ku­mi­ne on li­gi 3,5 kor­da väik­sem. „Uu­ri­si­me Ust-Lu­ga söe­ter­mi­na­li töö koh­ta, kuid seal maks­tak­se nä­ru­selt,” tun­nis­ta­vad me­hed. „Kuid prae­gu lä­he­vad meie pal­gad Ees­tis nii kii­res­ti al­la, et kar­da­me vars­ti vä­hem tee­ni­da kui nai­sed.” Mit­med kon­ve­rent­sil osa­le­jad tun­nis­ta­vad, et nad ei ta­ha te­ge­li­kult Ees­tist ku­hu­gi min­na. „Mi­na loo­dan, et siin Ees­tis lä­heb ik­ka pa­re­maks,” ütleb Rus­lan (45). „O­le­me nai­se­ga vii­mas­tel aas­ta­tel sa­ge­li Ve­ne­maal käi­nud ja ka seal ela­vad ini­me­sed hal­vas­ti. Kes ik­ka käed rüpes is­tub, ega sel­le­le tae­va­man­na sülle ei ku­ku.” Uu­dis­hi­mu on too­nud kon­ve­rent­si­le prügi­veo­fir­ma De­lu­jan ja­ki­ga 57-aas­ta­se Ana­to­li.

„Mi­na ei ka­vat­se ümber asu­da, kuid loeb see­gi, kui­das siin as­jad lä­he­vad,” sel­gi­tab ta. „Kui ha­ka­tak­se näi­teks kee­leek­sa­mi­te­ga hap­nik­ku kin­ni kee­ra­ma ja tööd ei ole, siis mi­ne sa tea.” Ana­to­li ar­va­tes su­ru­vad rii­gi-a­su­tu­sed kee­lenõudeid kar­mi­maks, et vä­hen­da­da ve­ne­las­test spet­sia­lis­ti­de kon­ku­rent­sivõimet töö­tu­rul. Elekt­riin­se­ne­ri ha­ri­du­se­ga mees aval­dab veen­du­must, et peab eria­la­se töö­ko­ha ase­mel prügi­fir­mas töö­ta­ma just kee­le­li­se tõrju­mi­se pä­rast. „Ha­ka­ke pa­rem las­te­le ko­he las­teaias ees­ti keelt õpe­ta­ma, kuid jät­ke va­ne­mad ini­me­sed ra­hu­le,” soo­vi­tab Ana­to­li. Ve­ne­maa ka­vat­seb täi­ta 45 000 va­kant­set töö­koh­ta nn kaas­maa­las­test ümbe­ra­su­ja­te­ga. Vä­he­malt olid need töö­ko­had va­kant­sed 2006. aas­tal, kui too­na­ne pre­si­dent Vla­di­mir Pu­tin ümbe­ra­su­misp­rog­ram­mi väl­ja kuu­lu­tas. Prae­gu jäl­gib Ve­ne mee­dia et­te­vaat­li­kult vii­mas­tel kuu­del koon­da­tud paa­ri­sa­ja tu­han­de ini­me­se käek­äi­ku. Kuid ar­ves­ta­des as­jao­lu, et ma­jan­du­se tõusuaas­ta­tel va­he­tas Ve­ne­maal igal aas­tal töö­koh­ta paar mil­jo­nit ini­mest, ei pruu­gi esi­me­sed krii­si­val­lan­da­mi­sed ümbe­ra­su­mis-p­ro­jek­ti kõigu­ta­da. Pu­ti­ni ka­va näeb et­te, et järg­mi­se nel­ja aas­ta jook­sul peaks koos pe­re­liik­me­te­ga igalt poolt maail­mast ümber asu­ma li­gi 200 000 ini­mest.