Kui Lätil ei õnnestu täita oma kohustusi rahvusvaheliste kreeditoride ees ja vähendada järgmise aasta eelarvekulutusi 500 miljoni lati võrra (ca 11 miljardit krooni) või riigikassa rahast tühjaks joosta juba enne järgmise aasta algust ning sellisel juhul ei õnnestu Lätil laenata enam kelleltki mitte kui midagi, vahendab uudisteagentuur LETA Läti rahandusministri Einars Repse intervjuud.

Repse sõnade kohaselt kohe kui algavad jutud, et Läti ei käitu kooskõlas kokkulepitud rahvusvahelise abiprogrammiga, kärbib reitinguagentuur Moody´s Läti reitinguid veelkord.

„Kui see juhtub, peab Läti valitsus koheselt tagasi maksma 700-800 miljoni lati (15,4-17,6 miljardit krooni) eest ennetähtaegseid laenuintresse,“ rääkis Repse.

„Sellisel juhul tuleb meil 2010. aastal teha miljardi lati eest kärpeid, me peame vähendama oma defitsiidi nullilähedaseks ja peame elama „peost suhu“. Lisaks on meie reputatsioon täielikult rikutud ja iga investor valib pigem meie naabermaad Eesti ja Leedu,“ lisas Repse.

LETA kirjutab, et Repse arvates on käibemaksu tõstmine 21% pealt 23% peale kõige viimane vahend mida kaaluda. Repse lisas ka seda, et avaliku sektori kärped on tegelikult hea ja vajalik asi, sest avalik sektor neelas vahepeal liiga palju.