Valitsus otsustas märtsi alguses, et põlevkivisektori probleemide lahendamiseks langevad käesoleva aasta juulist kuni 2017. aasta lõpuni ajutiselt nii keskkonna- kui ressursitasud. Otsuse mõjul väheneb KIKi keskkonnaprogrammi eelarve sel aastal neljandiku kuni viiendiku võrra, mistõttu piirdutakse sel aastal kahe taotlusvooru asemel ühega.

Tavapäraselt laekub KIKile aastas keskkonnatasudest keskkonnaprojektide toetamiseks keskmiselt 35 miljonit eurot.

KIKi nõukogu esimehe keskkonnaministri Marko Pomerantsi sõnul pole täna muret taotluste puudumises, vaid hoopis vahendite vähenemises. „Pole mõtet sadu projekte kaks korda aastas hinnata, et siis jõuda väheste väljavalituteni. Ilmselt toimub järgmisel aastal analoogne protsess, mis tahes eelarvega võrreldes. Seega need, kes mõtlesid teise vooru pöörduda, valmistuge hoolikalt uueks aastaks“, selgitab Pomerants.

KIKi juhatuse esimehe Veiko Kaufmanni sõnul lähtub KIK iga projekti toetamise või tagasilükkamise puhul selle positiivse keskkonnamõju suurusest. „On päevselge, et toetuseta jäävad kümned või isegi sajad projektid. Paraku jääb seetõttu ka nii mõnegi planeeritud keskkonnaprobleemi lahendamine tulevikku. Edaspidi peavad taotlused olema veelgi rohkem fokusseeritud ja kvaliteetsemad“.

Kaufmanni sõnul tuleb nüüd KIKil koostöös keskkonnaministeeriumiga analüüsida, millises mahus ja milliste projektide rahastamisega edaspidi jätkatakse. Seejärel saab KIK analüüsida, kas ja mis määral on vaja organisatsioonisiseseid tööprotsesse ringi korraldada.

Tavapäraselt korraldab KIK aastas kaks keskkonnaprogrammi taotlusvooru. Selle aasta esimesse taotlusvooru esitati 1170 taotlust kogusummas 60 miljonit eurot, mis on viimaste aastate rekord. Rahastamisotsused teeb KIK suveks.

Keskkonnaprogrammist toetatakse projekte kümnes valdkonnas: veemajandus, jäätmekäitlus, keskkonnakorraldus, looduskaitse, metsandus, kalandus, maapõu, atmosfääriõhukaitse, merekeskkond ja keskkonnateadlikkus.

Muuhulgas toetatakse keskkonnaprogrammist tuntud telesaadet Osoon, raadiosaateid Ökoskoop ja Ilmaparandaja ning rahva seas populaarseid Looduse Omnibussi retki.