Kohtuotsuse järgi pettis Wall Streeti juhtiv investeerimispank 1998. aastal Perelmani, kui soovitas tollel vahetada oma osalus matkatarvete valmistajas Coleman koduseadmete tootja Sunbeam aktsiate vastu. Sunbeam läks varsti pärast seda pankrotti. Pangalt välja mõistetud summast 604 miljonit dollarit (7,5 mld krooni) on Perelmanile tekitatud majandusliku kahju katmiseks, ülejäänu aga karistusliku loomuga hüvitis. Morgan Stanley lubas otsuse edasi kaevata.

Löök mainele

Kohtuotsus on järjekordne löök Morgan Stanley mainele. Panga liidrikriis annab juba kuid materjali majanduslehtede esikaanelugudeks. Mai algul tunnistas pank, et leidis e-kirjad, mis pakuvad huvi internetibuumi-aegseid tehinguid uurivatele ametivõimudele. Enne väitis Morgan Stanley, et kirjavahetus läks 11. septembri 2001 terrorirünnakus kaotsi.

Ka kohtukaotuses süüdistatakse Morgan Stanley juhtkonda. Nimelt vihastas panga viivitamine firmasisese kirjavahetuse väljaandmisel kohtunikku, kelle meelest oli selline käitumine pahatahtlik ning näitas süütunnet. Vandemeestele antud juhistes pidas kohtunik panga süüd Sunbeamiga sõlmitud vandenõus Perelmani petmiseks kindlaks ja soovitas neil vaid tekitatud kahju suurus kindlaks teha.

Ron Perelman on USA tuntumaid investoreid, kes rikastus 1980-ndatel käsikäes kurikuulsa rämpsvõlakirjakuninga Michael Milkeniga. Möödunud aasta septembris hindas ajakiri Forbes tema varanduse suuruseks 4,2 miljardit dollarit (52 mld krooni). Tuntuimad Perelmani kontrolli all olevad firmad on kosmeetikatootja Revlon ja Hummereid valmistav AM General.

Morgan Stanley eksjuhid kangutavad juhatuse esimeest

?? Morgan Stanley aktsiahind on viimasel ajal liikunud käsikäes kuuldustega firma juhatuse esimehe Philip Purcelli plaanidest firmas jätkata. Kurss tõuseb, kui räägitakse, et Purcell astub peatselt tagasi. Purcell tuli panka 1997. aastal koos maaklerfirmaga Dean Witter, kui see Morgan Stanleyga liitus. Sellise tausta tõttu ei ole snobistlikud investeerimispankurid teda siiani omaks võtnud. Nende vastumeelsust süvendavad viimasel ajal Dean Witteri nõrgad majandustulemused.

?? Kuigi pangal läheb majanduslikult hästi ? 2004. aasta 2,5 miljardi dollari suurune puhaskasum on igati korralik ?, on viimasel ajal seal suur kaadrivoolavus. Valjuhäälselt nõuavad juhi lahkumist kaheksa endist juhtivtöötajat.