Raske on Pärnu turul mööduda letist, kus perekond Stokmann müüb kasutatud ja täiesti uusi rõivaid. Midagi ostmata pole mina sealt veel pääsenud. Pärast võid mõne edulise hinnaga muretsetud kaltsu kohta julgesti väita, et Sto(c)kmannist ostsin.

Müüjate nimed on ju Pille ja Andrus Stokmann.

Ainult c-tähte pole nimes. Ja sisuliselt pole ka kalli kaubamajaga suurt hinnavahet. Sama trendirõiva saab nii Tallinnast kui Stokmanni Pärnu filiaalist osta 300-kroonise hinnavahega. Stockmanni ja Stokmanni vahe on vahel siiski sama, mis Adidase ja Adimase kaubamärgil.

Kaupmees Andrus Stokmann (24) töötas pärast Pärnu II keskkooli lõpetamist aasta Kergu koolis ja aasta Surjus koolis õpetajana. üritas kõrgkooligi astuda. Pille on kõrgharidusega lasteaednik.

Viimased neli aastat on nad riidekaupmehed ning näivad seda nautivat. "Meil polnud üldse raha ja hakkasime alguses kahe kotiga oma vanu riideid turule vedama," seletab Pille. Müünud on nad kõikvõimalikku kraami.

Siis tulid juba second-handi trendikad rõivad. Kui sellest valikut osatakse teha, on tulemus päris hea. Nüüd toovad nad päris poppi uut kraami Rootsist, Leedust ja Poolast. Pesu näiteks on Inglismaalt, kreemid, zheleed ja muu selline lähemalt.

"Ega me iga päev Pärnu turul kauple, me elamegi ratastel," seletab Andrus. Kaubabussiga on nad Saaremaal, Haapsalus, Tallinnas, Rakveres - igal pool Eestimaal kauplemas käinud. "Põhiline ringisõitmise aeg maakohtades on muidugi talvel," ütleb Andrus.

"Kui ma need asjad päris oma maitse järgi valiks, siis turul neid ei ostetaks," seletab alati moekas ning heamaitseline Pille. Klassikaline turukaup nende letis just pole. Pille valitud pesu, naisteriided, kampsunid on enamjaolt sellised, mida ta ise kannaks. Andrus valib meesteriided, mänguasjad ja muu sellise.

Oma kauplust sooviks nad küll, aga eks tasapisi jõua. Enne peab elamise ehitamisega ühele poole saama. "See turukoht Pärnus on sama kallis, kui kaupluse pidamine - 125 krooni päev," ütleb uue aja harjusk Stokmann. Mobiil paistab taskust välja ja ostjad rebivad kaupa. "Ma ei usu, et uuele kauplusele oma nime paneksin, aga kes teab," muigab kaupmees.

PIRET TALI