Registrite ja infosüsteemide keskus on asunud välja töötama e-raamatupidamise keskkonda, mis aitab alustavatel ning väikestel ettevõtetel raamatupidamist lihtsamalt korraldada, vahendab Äripäev.

Selle teenusega tõrjutakse Kaasi sõnul turult tuhanded väikeettevõtted, kes pakuvad raamatupidamisteenust või tegelevad IT-arendusega majandustarkvara valdkonnas. "Nende jaoks tehakse konkurentsitingimused väga ebasoodsaks ja nad kaotavad nii enamiku oma väikeklientidest. Suurfirmasid on meil ju vähe," rääkis Kaas ja lisas, et raamatupidamisfirmades kaotatakse ilmselt väga suur hulk töökohti.

Konfidentsiaalne info võib lekkida. Asja teine külg on Kaasi sõnul maailmavaateline - kui kõik mikroettevõtted hakkaksid pidama raamatupidamist online-registris, oleks see info riigile kontrollitav ja vaadeldav. "Mis veel hullem, kõik saladused meil lekivad ju ja see võib olla siis kättesaadav ka konkurentidele ja pahatahtlikele oponentidele," rääkis ta.

Kaasi sõnul ei saa me kurta, et raamatupidamisteenus on Eestis halb või kallis. "Pigem võiks rääkida, et liiga kallis ja halvasti kättesaadav on juriidiline teenus - kas riik avab järgmisena õigusbürood? Õigusvaidlused on ettevõtjale ju kõige kulukamad," seletas Kaas.

Ka oleks Kaasi hinnangul sellise raamatupidamissüsteemi loomine vähemalt sama kulukas kui e-äriregistri loomine ja ilmselt keerukam kui e-valimised ning ülalpidamiskulud oleksid suured.