„Eesti e-riigi arendus on aastaid olnud sõltuvuses Euroopa Liidu vahendite ühekordsetest rahasüstidest. Edasiseks infosüsteemide korrashoiuks ja arendamiseks pole aga raha leidmist seni peetud oluliseks,“ kommenteeris ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo. „Kaasajastuste tegemata jätmine on viinud selleni, et riigi pakutavaid e-teenuseid on inimestel kohati ebamugav kasutada. Teiselt poolt on ajas kuhjunud probleeme keerulisem lahendada ning infosüsteeme tagantjärele korrastades kulutame kokkuvõttes rohkem raha kui neid järjepidevalt hooldades."

ERR saab 5 miljonit küberturvalisuse nõuete täitmiseks

Täiendavast rahastusest 112,5 miljonit eurot kasutatakse peamiselt e-teenuste arendamiseks ning küberturvalisuse tõstmiseks. 5 miljonit eurot rakendatakse Eesti Rahvusringhäälingu infosüsteemide uuendamiseks, et need vastaksid tänapäevastele küberturvalisuse nõutele. Selleks raha küsimisest kirjutas Ärileht ka veebruaris.

„Tuues IKT-valdkonda lisaraha 117,5 miljonit eurot, suudame meie e-riigi lahendusi oluliselt kaasajastada ja tagada, et meie e-riik seisaks tugevatel jalgadel. Kaasajastamisega käsikäes käib ka küberturvalisuse tõstmine kogu sektoris,“ lisas minister.

Lisaks tuli valitsus vastu ettepanekule tõsta riigi IKT-spetsialistide palku 20 protsendi võrra. Erasektori palgatasemed on seni olnud oluliselt konkurentsivõimelisemad kui riigiasutustes, kellel on raske leida valdkonna spetsialiste. Seetõttu soovitakse tuua riigi IKT-töötajate palgad sektori mediaani tasemele. Digivaldkonna palku plaanitakse tõsta alates järgmisest aastast ministeeriumi allasutustes, mis tegelevad riiklike e-süsteemide väljatöötamise, hoolduse ja arendusega.

„Meie e-riik püsib ja areneb ainult tänu meie inimeste oskustele. Seetõttu peame lisaks sõnadele ka tegudega näitama, et Eesti prioritiseerib IKT-valdkonda ja panustab seal töötavate inimeste hoidmisesse ja motiveerimisse,“ rõhutas minister.