Ärileht kirjutas laupäeval, kuidas Saaremaa vald pöördus juba 16. märtsil valitsuse poole palvega aidata nende raskustesse sattunud ettevõtteid käibekrediidiga, kuid veel eelmise nädala lõpuks ei olnud nad sellele pöördumisele vastust saanud. Ka Ärilehel ei olnud võimalik reedeks sellele küsimusele ministeeriumist vastust saada.

Tänaseks on aga rahandusministeerium selles küsimuses seisukoha kujundanud. „Valitsuse tasandil on ettevõtete toetamiseks kaalumisel erinevad lahendused. Eesti ettevõtetele toimub oludest tingitud majandusmõjude leevendamine eelkõige läbi Kredexi. 3. aprillist saab sealt hakata taotlema ka erakorralist laenu ehk käibekapitalilaenu,” ütles Siiri Suutre ministeeriumi kommunikatsiooniosakonnast.

Lisaks on väljatöötamisel meetmed läbi Maaelu Edendamise Sihtasustuse (MES). Põllumajandusega seotud ja maaettevõtted saavad sealt küsida käendust, käibelaenu või maakapitali. „Esmalt aga soovitame ettevõttel pöörduda oma kodupanga poole ja paluda uut laenu või olemasoleva laenu tagasimaksegraafiku leevendamist,” ütles Suutre. Tema sõnul on pangad väljendanud rahandusministeeriumile valmisolekut võimaldada kriisist mõjutatud ettevõtjatele ka maksepuhkusi.