Ekspertide hinnangul tähendaks see, et Venemaa karastusjookide turule tekiks siis 40% suurune auk.

Zotov argumenteerib oma ettepanekut sellega, et Coca-Cola ja PepsiCo on USAs nii vabariiklaste kui ka demokraatide partei sponsoriks - mõlemad toetavad Venemaa vastaste sanktsioonide jätkamist.

Lisaks märgib Zotov, et „teadaolevalt põhjustavad meretagused gaseeritud joogid tõsist kahju tervisele ja neil on rahvusele hukutav mõju“.

Saadik kirjutab, et Venemaa territooriumil asuvatele Coca-Cola ja PepsiCo tehastele tuleb esitada nõudmine, et nad hakkaksid oma gaseeritud jookide valmistamisel kasutama ainult Venemaal toodetud tooret, millel on riiklik GOST-i sertifikaat.

Venemaa mittealkohoolsete jookide ja mineraalvee tootjaid ühendava liidu president Dmitri Petrov ütles, et venemaisest toorainest Coca-Cola ja PepsiCo oma legendaarseid karastusjooke teha ei saaks – vesi ja suhkur on küll vene omad, kuid jookide kontsentraadid tuuakse valmis kujul kohale Euroopast.

Kuna nii Coca-Cola kui ka Pepsi retsept on teatavasti hästi valvatud saladus, siis võib tema sõnul arvata, et kui selline sanktsioon valitsuse heakskiidu saab, panevad mõlemad kontsernid Venemaal on tehased kinni. Petrovi sõnul lööks Venemaa ise endale selle sammuga kirve jalga – tehaste sulgemine tähendaks suurt hulka uusi töötuid ja riigitulude olulist kahanemist maksude näol.

Coca-Cola Venemaa tootmine tõi näiteks 2013. aastal riigikassasse 404 miljonit rubla tulumaksu. PepsiCo maksis samal ajal tulumaksu 158 miljonit rubla. Coca-Colal on Venemaal 51 filiaali 11 000 töötajaga, PepsiCol 39 filiaali ja 23 000 töötajat.

Ettevõtetelt endilt ei õnnestunud Izvestijal kommentaari saada.

Venemaa Kaasaegse Arengu Instituudi (INSOR) professor Aleksei Skopin asja nii mustades värvides ei näe. Professor ütles, et kui Coca-Cola ja PepsiCo tõesti uksed kinni panevad, tähendab see, et vabaneva 40% suuruse turuosa võtavad üle kodumaised tootjad. Tema sõnul on selliste magusate gaseeritud jookide kaanimine palava ilmaga üldse üks halb harjumus ja mõistlik oleks sellistele jookidele eelistada hoopis kalja.

„Ja üleüldse – tootjad peaksid välja töötama meie oma, venemaise karastusjoogi, mis leevendab palavust ja täidab vabaneva turunišši. Samuti tuleb asendusjook leida neile, kes armastavad juua viskit koolaga,“ rääkis professor.