Osa ettevõtteid on nõus andmeid hea meelega avalikustama, osa aga on andmete avalikustamisele selgelt vastu.

Lennuliiklusteeninduse AS-i juhatuse aseesimees Are Piel ütles, et ettevõte pole huvitatud juhatuse liikmete palkade avalikustamisest. “Palgateema on selline hell teema, mis üldjuhul kedagi alati riivab. Seepärast ei sooviks õli tulle valada,” ütles Piel. Tema sõnul on juhatuse liikmete palk enam-vähem samas suurusjärgus mis aasta varem. “Natukene ehk siia- või sinnapoole on liikumine toimunud,” lisas ta.

100 000 krooni kuus

Eelmisel aastal avalikustatud andmete kohaselt teenis Lennuliiklusteeninduse AS-i juht Jaan Tamm põhipalga, puhkusetasude ja preemiatena veidi rohkem kui 1,2 miljonit krooni, mis teeb keskmiseks kuupalgaks 100 000 krooni. Are Pieli teenistus ulatus 874 136 kroonini ning kolmanda juhatuse liikme Tanel Rautitsi oma ligi 600 000 kroonini.

Palgaandmeid ei soovinud Päevalehele edastada ka AS Tallinna Lennujaam. “Mis seadusele tuginedes te neid andmeid soovite?,” küsis ettevõtte personalijuht Katrin Kelder. Kelder ütles, et vastavad andmed saadetakse majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumisse. “Me näeksime asja nii, et nende andmete avalikustamine toimuks pigem ministeeriumi kaudu,” lausus Kelder.

##“Kuni korruptsioonivastase seaduse muutmise seadust ei ole riigikogus vastu võetud, kuuluvad lisaks korruptsioonivastases seaduses nimetatud ametnike palkadele ka riigi enamusosalusega ettevõtete juhtkonna ja nõukogu liikmete palgaandmed avalikustamisele, küll aga puuduvad ühtsed reeglid avalikustamise korra kohta,” ütles rahandusministeeriumi palgakorralduse talituse peaspetsialist Kaire Uuden.

“Neil on õigus ise otsustada, kas palgaandmed esitatakse ainult küsimise peale või avalikustatakse need näiteks asutuse veebilehel. Palgad on igal juhul avalikud ning mingit põhjust avalikustamisest keeldumiseks ei ole. Küsimise peale tuleb palgaandmed edastada,” lisas Uuden.

Palk pole muutunud

Juhatuse liikmete palgaandmete avaldamine ei kuulu ka Tallinna Sadama meelisteemade hulka. Sadama turundusdirektor Erik Sakkov lausus, et juhatuse liikmete palk pole eelmise aastaga muutunud. Ajakirjanduse andmetel teenis sadama juht Riho Rasmann eelmisel aastal umbes 89 000 ning juhatuse liige Jaan Toots 80 000 krooni kuus.

Eesti Loto seevastu teatas, et juhatuse esimehe Monika Salu kuu sissetulek ulatub 28 501 kroonini. Aasta kokkuvõttes tähendaks see 342 000-kroonist palka.

Riikliku lotofirma teatel lisanduvad ettevõtte juhi põhipalgale veel boonustasud, mis sõltuvad firma majandustulemustest ning mille maksmise korra kinnitab ettevõtte nõukogu.

Juhatuse liikmete palganumbrid ripuvad üleval ka näiteks Eesti Energia interneti koduleheküljel. Sealse info kohaselt ulatus energiafirma juhatuse esimehe Gunnar Okki läinud aasta töötasu 960 000 kroonini, millele lisandus 480 000 krooni suurune aastapreemia.