Suurärimees Urmas Sõõrumaa kuulub elektrifirma Eesti Energia ning Tallinna Küttele rendile antud Tallinna Soojuse nõukokku. Samal ajal seostub Sõõrumaa nimi elamuhaldusettevõttega Minu Vara, kirjutab Eesti Päevaleht.

Tallinna Küte lasi kinnisvarahooldusfirma BREMi klientide soojaarved töödelda ja välja saata konkureerival Minu Varal. BREMi hinnangul oli tegemist kokkumänguga Tallinna Kütte, Minu Vara ja Tallinna vahel, kuna arvetele oli märgitud peale Tallinna Kütte klienditeeninduse telefoninumbrina Minu Vara telefoni- ja faksinumber.

Tallinna Kütte juhatuse esimees Kristjan Rahu kommenteeris siis, et Minu Vara võitis konkursi, millest BREM kuulnud polnud.

“Näiteks Tallinna Sadama nõukogus on munitsipaalhuvi nii tugevasti esindatud, et riigil pole seal midagi teha,” ütles riigikogu liige Ignar Fjuk. “Samuti on sadama nõukogus otseselt esindatud erahuvid.”

Tallinna abilinnapea ja laevandusasjatundja Toivo Ninnas on ühtaegu nii Tallinna Sadama nõukogu liige kui ka erafirma Tallink nõukogu esimees. Samuti seostub Toivo Ninnas juuniori nimi transiidifirmaga Transiidikeskus.

Hasartmängumaksu liikumisel ja jagamisel hoiab silma peal Mart Siimann, kes on raha jagava hasartmängumaksu nõukogu esimees, raha osaliselt saava Eesti Olümpiakomitee president ja raha maksva Eesti Loto nõukogu liige.

Maanteeameti peadirektor Riho Sõrmus juhib riigifirma Saarte Liinid nõukogu tööd. Firma põhiülesanne on sadamate haldamine ja arendamine. Eelkõige tähendab see tingimuste kindlustamist mandri ja saarte vaheliseks parvlaevaühenduseks. Samal ajal on Sõrmus aastaid kavandatud Saaremaa püsiühenduse projekti üks koordineerija.

Riigifirmade nõukogudes liikmeid vahetav teede- ja sideminister Liina Tõnisson, kes reguleerib bussindust, kuulus veel hiljuti ühe turuosalise nõukokku.

“Tekkinud on väärastunud keskaafrikalik olukord, kus riigifirmade otsused võivad olla kallutatud ühele või teisele poole,” lausus riigikogu liige Ignar Fjuk.