Kaitseministeeriumi korraldatud konkursi tulemused tühistati oluliste juriidiliste möödalaskmiste tõttu, ütles vahekohtu esimees Tiit Tammemägi BNS-ile. Tema sõnul olid need sedavõrd ilmsed, et vahekohtul ei tulnud konkursi detailidesse süveneda.

"Vahekohtul ei olnud vaja analüüsima hakata, kas Prantsuse firma pakkumine vastab konkursi tingimustele või mitte, sest elementaarsete juriidiliste möödalaskmiste tõttu tulnuks konkursi tulemused igal juhul tühistada," ütles Tammemägi.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja ütles teisipäeva õhtul BNS-ile, et ministeerium ei ole konkursi tulemuste tühistamise kohta ametlikku kinnitust saanud ning selle saamiseni ei võeta vastu ka mingit otsust.

Õhuseireradari ostukonkursi tulemuste peale esitasid riigihangete ametisse kaebuse kolm konkursil osalenud suurfirmat, mis väitsid, et konkursi võitjaks kuulutatud Prantsuse firma pakkumine ei vastanud nõutud tingimustele.

Kaebused esitanud Briti-Itaalia suurfirma Alenia Marconi Systems, Ameerika Ühendriikide firma Lockheed Martin ja Briti firma British Aerospace väitsid, et Prantsuse firma pakutud radar ei ole kasutusel ühegi riigi sõjaväes. Thomson CSF-i konkurendid väitsid ka, et prantslaste pakutud süsteem on alles väljatöötamisjärgus.

Esialgselt konkursi võitnud Thomson CSF pakkus ligi 400-kilomeetrise tegevusraadiusega õhuseireradarit, mis võimaldab tuvastada kõik Eesti õhuruumi sisenevad lennukid.

Baltic News Service